Σύμφωνα με τον Guardian, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε μάλιστα ότι είναι πλέον δυσκολότερο για την ΕΕ να πείσει τους πολίτες με τα επιχειρήματά της κατά του λαϊκισμού. «Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουμε αρκετά ο ένας για τον άλλον. Πέμτε – έξι χρόνια μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αγαπούσαμε ο ένας τον άλλον. Σήμερα θα έπρεπε να είναι πιο εύκολο να αγαπιόμαστε από ό,τι το 1952», σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ωστόσο, η ΕΕ χρειάζεται κοινούς κανόνες για όλους. Έτσι λοιπόν, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις ευαισθησίες των άλλων».

Με τις Ευρωεκλογές να πλησιάζουν και τις εθνικιστικές, ακροδεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι δεν θα είναι εύκολο για τις παραδοσιακές συντηρητικές και σοσιαλιστικές ομάδες να παραμείνουν ενωμένες. «Υπάρχει έχθρα μεταξύ των δύο μεγάλων ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, δεν υπήρχε πριν», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στο ΕΛΚ και τους Σοσιαλδημοκράτες. «Η δομή των κομμάτων έχει καταστεί τόσο διαφοροποιημένη και άνιση που δύσκολα περιγράφεται».

Αναφορικά με την άνοδο της ακροδεξιάς, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις φιλοδοξίες του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, να οικοδομήσει μια ακροδεξιά συμμαχία. «Ας περιμένουμε να δούμε αν αυτή η συμμαχία θα πραγματοποιηθεί», είπε. Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές δεν θεωρούν δύσκολο να κατηγορούν την ΕΕ. Αλλά από τη στιγμή που προέρχονται από εθνικά κινήματα, είναι ενάντια στη φύση τους να αγωνιστούν από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια συμμαχία θα κατακερματιζόταν σύντομα», εκτιμά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.