Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο (ISP), αναφέρουν ότι από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου τουλάχιστον 434 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων στην Πολιτεία.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από το 1998, όταν και άρχισαν να καταμετρώνται στη Βραζιλία οι θάνατοι πολιτών από αστυνομικούς. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 17,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών (σ.σ. περιλαμβάνονται και εκείνες που διεπράχθησαν από αστυνομικούς) έχει μειωθεί κατά 18% (1.528 φέτος από 1.868 πέρσι). Παραμένει πάντως ιδιαίτερα υψηλός, αφού κατά μέσο όρο σκοτώνονται 17 άνθρωποι κάθε μέρα.  Σημειώνεται ότι την τελευταία χρονιά, οι υπηρεσίες του στρατού πέρασαν στη δικαιοδοσία της πολιτείας.

Οι αποδοκιμασίες ακύρωσαν την επίσκεψη Μπολσονάρου στη Ν. Υόρκη

Την ίδια στιγμή, ο Μπολσονάρου ανέβαλε την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη όπου επρόκειτο να βραβευθεί ως «Άνδρας της Χρονιάς» από το Αμερικανοβραζιλιάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο. Μετά την έντονη κοινωνική κατακραυγή, λόγω της επίσκεψης και της βράβευσης του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλία, μεγάλες εταιρίες απέσυραν την τη χορηγία τους.

Συγκεκριμένα, πολλές διεθνείς εταιρείες, μεταξύ των οποίων η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta, η βρετανική εφημερίδα Financial Times και η εταιρεία συμβούλων Bain & Company, ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τη χορηγία τους από την τελετή. Η εκδήλωση  επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.