Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ως ο μοναδικός κομμουνιστής δήμαρχος στην Τουρκία σήμερα ο 50χρονος Ματσόγλου κερδίζει θαυμαστές αλλά έχει συγκεντρώσει και επικριτικά σχόλια για την καινοτόμο προσέγγισή του σε μια χώρα υπό την κυριαρχία επί 17 χρόνια του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του προέδρου Ερντογάν.

“Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από το να γνωρίζει ο λαός τί συμβαίνει”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP από το γραφείο του.

“Αυτό δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί προσβολή από κανέναν”, λέει.

Στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου ο Ματσόγλου εξελέγη δήμαρχος του Τούντζελι (Σ.τ.Σ: πρωτεύουσα της επαρχίας Τούντζελι, που βρίσκεται στη μέση της ανατολικής Ανατολίας και ήταν γνωστή ως Ντερσίμ), μιας πόλης οι κάτοικοι της οποίας είναι κούρδοι αλαουϊτες αριστερών πεποιθήσεων και ελάχιστα θρήσκοι.

Αυτή δεν είναι η πρώτη του θητεία ως δημάρχου.

Το 2014 εξελέγη δήμαρχος της πόλης Οβατζίκ, η οποία επίσης βρίσκεται στην επαρχία Τούντζελι, πάλι με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TKP).

Κατά τη διάρκεια της θητείας του καθιέρωσε μια σειρά από δημοφιλή μέτρα, ανάμεσά τους η ενίσχυση της γεωργίας και οι δωρεάν δημόσιες μεταφορές.

Ο Ματσόγλου, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως “Ο Κομμουνιστής Δήμαρχος”, δήλωσε ότι ανέλαβε έναν δήμο με “άδεια ταμεία” με όλα τα έσοδά του να έχουν κατασχεθεί.

Το 2014 τις δημοτικές εκλογές στο Τούντζελι κέρδισε το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ωστόσο επικεφαλής του ανέλαβε στη συνέχεια ένας “kayyum” –ένα πρόσωπο διορισμένο από την κυβέρνηση του Ερντογάν, όπως συνέβη και σε πολλούς άλλους δήμους έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.