Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 21 Απριλίου, ο Στέβο Πεντάροφσκι επικράτησε με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Σιλιάνοφσκα (42,8% έναντι 42,2%). Στον πρώτο γύρο συμμετείχε ακόμη ένας υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηριζόταν από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (“Besa” και “Συμμαχία για τους Αλβανούς”) και έλαβε ποσοστό 10,6%.
 
Όπως αναφέρει η ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το ενδιαφέρον ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία δεν επικεντρώνεται μόνο στον ποιος από τους δύο υποψήφιους θα είναι ο νικητής, αλλά και στο εάν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 40%, που αποτελεί όρο, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου οι εκλογές να θεωρηθούν έγκυρες.
 
Σε περίπτωση που η προσέλευση στις κάλπες στον δεύτερο γύρο δεν ξεπεράσει το 40%, τότε οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες. Σε μία τέτοια περίπτωση, καθήκοντα Προέδρου της χώρας, μέχρι την εκλογή νέου, θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI.
 
Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε μόλις στο 41,7%, το οποίο ήταν το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών στη χώρα, κάτι που δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το εάν η προσέλευση, στον αυριανό δεύτερο γύρο, ξεπεράσει το 40%.
 
Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα σε προεκλογική της συγκέντρωση, υποστήριξε ότι οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν την Κυριακή την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι, λόγω της δυσλειτουργίας, όπως ανέφερε, του κράτους δικαίου και της απουσίας μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα είναι η νέα Πρόεδρος της χώρας. 
  
Ο Στέβο Πεντάροφσκι υποστηρίζεται από τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» του Ζόραν Ζάεφ, το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι και από άλλα μικρότερα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποστηρίζεται από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης,  VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι και άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης που συνεργάζονται με το VMRO-DPMNE.