Έντονες πολιτικές αναταράξεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο η δολοφονία πέντε μεταναστριών  γυναικών και δύο ανήλικων κοριτσιών από τον στρατιωτικό Νίκο Μεταξά. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα θύματα του δολοφόνου είναι η 38χρονη Marry Rose Tiburcio, η 6χρονη κόρη της Sierra Graze Seucalliuc, η 28χρονη Arian Palanas Lozano, η 29χρονη Maricar Valtez Arquiola, η 36χρονη Livia Florentina Bunea, η 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea και ακόμα μία γυναίκα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων. Τα τέσσερα θύματα κατάγονται από τις Φιλιππίνες, δύο από τη Ρουμανία και ένα ακόμα από το Νεπάλ.

Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις και απασχόλησε πολλά διεθνή ΜΜΕ. Ανάμεσα τους και το BBC, που σε θέμα με τον τίτλο «Η υπόθεση  του serial killer στην Κύπρο αποκαλύπτει την κακοποίηση των μεταναστριών». δημοσοποιεί τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο.

Ανάμεσα σε άλλα, το δημοσίευμα, αναφέρεται στο ότι «έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για κακή μεταχείριση οικιακών βοηθών, οι οποίες τις περισσότερες φορές εργάζονται με πολύ χαμηλούς μισθούς», αλλά και στο ότι «οι μετανάστριες θυσιάζουν τη ζωή τους πολλές φορές για να στηρίξουν τα παιδιά τους και ανέχονται πολύ άσχημες συμπεριφορές».

Ο Αναστασιάδης διαχωρίζει τα θύματα με βάση την καταγωγή τους

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να υπεραμυνθεί της κυβέρνησης του που κατηγορείται για αδιαφορία απέναντι στις μετανάστριες που δολοφονήθηκαν από τον Μεταξά, λέγοντας πως ζητά συγγνώμη παρά το ότι οι δολοφονημένες  γυναίκες ήταν μετανάστριες.

«Να ασχολείται το BBC ότι είμαστε οι ρατσιστές εξαιτίας των όσων ακούγονται και λέγονται. Γιατί ένας ψυχοπαθής διέπραξε μια σειρά εγκλημάτων. Κατά συρροή δολοφόνος. Έχω εκφράσει τη λύπη μου, έχω εκφράσει τη συγγνώμη μου, εμείς τολμήσαμε και ζητήσαμε συγγνώμη, ανεξάρτητα αν τα θύματα ήταν αλλοδαπές».

Παραίτηση υπουργού Δικαιοσύνης και αποπομπή του αρχηγού της αστυνομίας

Μετά την αποκάλυψη των δολοφονιών, ο Ν. Αναστασιάδης προχώρησε στην αποπομπή του αρχηγού της αστυνομίας, αναφέροντας στην επιστολή του ότι οδηγήθηκε στη «δυσάρεστη απόφαση» να τερματίσει τις υπηρεσίες του Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου μετά τη συνάντηση τους την Παρασκευή και τα όσα μεταξύ τους διημείφθησαν και λαμβάνοντας υπόψη:

Τη διαφαινόμενη αμέλεια ή παράλειψη επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα που οδήγησαν στη μη έγκαιρη εξιχνίαση και στην ενδεχόμενη αποτροπή των στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινωνία

Την αρχή ότι ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής, έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του Σώματος που ηγείται σαν αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων υφιστάμενων του.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου υπέβαλε την παραίτησή του εν μέσω της κατακραυγής που προκαλεί στην χώρα ο χειρισμός από την αστυνομία των εξαφανίσεων αλλοδαπών γυναικών, που έπεσαν θύματα του κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος έδρασε χωρίς να εντοπισθεί επί μία τριετία.

«Ενημέρωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραιτούμαι για λόγους πολιτικής ευθιξίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιωνάς Νικολάου αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ο Αναστασιάδης έκανε δεκτή την παραίτηση του, λέγοντας πως προχωρά σε αυτή την κίνηση με ιδιαίτερη λύπη.

«Είναι με ιδιαίτερη λύπη που έχω αποδεχτεί την παραίτηση του Υπ. Δικαιοσύνης γιατί αποστερούμαι των υπηρεσιών ενός των στενότερων συνεργατών μου. Επιθυμώ να υπογραμμίσω το πολιτικό ήθος που πάντοτε τον διέκρινε και που επιδεικνύει ο κ. Νικολάου. Συμμερίζομαι τον συγκλονισμό και αποτροπιασμό της κοινωνίας για τα πρωτόγνωρα αυτά εγκλήματα. Θέλω να διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητα μας για πλήρη διαλεύκανση των στυγερών δολοφονιών, αλλά και πλήρη διερεύνηση των πράξεων σχετικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα».