Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΜΙΑ, κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Β. Μακεδονίας, ο Πενταρόφσκι αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της χώρας, συγκεντρώνοντας το 51,8% και αφήνοντας αρκετά πίσω την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που συγκέντρωσε το 44,6%. Η αναμέτρηση δεν εξελίχθηκε σε ντέρμπι όπως αναμενόταν μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, όπου ο Πενταρόφσκι είχε συγκεντρώσει 42,8% έναντι του 42,2% που είχε συγκεντρώσει η υποψήφια του εθνικιστικού VMRO.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας, δήλωσε στο ΜΙΑ ότι πρόκειται να κινηθεί έχοντας ως πυξίδα την ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. «Οι πολίτες επέλεξαν σήμερα να πορευτούμε μαζί, ανεξάρτητα από εθνικές και πολιτικές διαφορές. Είδαμε τη σοφή επιλογή που έκανε ένας σοφός και περήφανος λαός. Θα σας υπηρετήσω ταπεινά. Οι εκλογές αυτές αποτελούν ένα μήνυμα ενότητας. Συμμετέχω πλέον στην ηγεσία της χώρας, έχοντας ως προσανατολισμό την Ευρωαντλαντική συμμαχία. Η προεδρία μου θα συνδράμει στην προσπάθεια σταθερότητας της χώρας».

Άφησε αιχμές κατά του εθνικιστικού VMRO και ξεκαθάρισε ότι θα υποστηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας τη εξαιρετική. «Το ίδιο πολιτικό κόμμα που είναι τώρα στην αντιπολίτευση, ήταν ενάντια και στη Συμφωνία-Πλαίσιο το 2001, στο τέλος της εσωτερικής μας διένεξης. Είχαν πει κάποια πολύ άσχημα πράγματα γι΄ αυτή τη συμφωνία, ότι θα διαταράξει τη σταθερότητα και θα διαλύσει τη χώρα. Όταν ανήλθαν στην εξουσία, ωστόσο, ήταν από τους πλέον σταθερούς υποστηρικτές της. Όπως δεν μιλάει πλέον κανείς γι΄ αυτή τη συμφωνία θεωρώντας την απειλή για τη χώρα, το ίδιο θα συμβεί και με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά και καλά ισορροπημένη συμφωνία, που λαμβάνει υπόψη τα εθνικά συμφέροντα και των δύο χωρών, ένας καλός συμβιβασμός, μία win-win κατάσταση.  Εξεπλάγην θετικά, όταν είδα το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, προτού υπογραφεί, γιατί είδα δύο θαρραλέους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, τους “αρχιτέκτονες” της συμφωνίας, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ζάεφ, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους αλλά ταυτόχρονα είπαν πως από την άλλη πλευρά υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει κράτος.

Τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Ζάεφ αναγνώρισαν ότι δεν μπορείς να ταπεινώσεις τον πολιτικό σου αντίπαλο προκειμένου να τα έχεις όλα δικά σου. Αυτή σίγουρα δεν είναι μια συμφωνία που θα μπορούσε να την περιγράψει κάποιος ως νίκη 10-0 για την πλευρά του. Συναντηθήκαμε κάπου στη μέση, κι αυτό ήταν ασυνήθιστο αν αναλογιστεί κανείς τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας τα τελευταία 25-30 χρόνια, που ήταν, λίγο-πολύ, μια ιστορία διενέξεων ή ακόμα και μη σεβασμού κατά καιρούς, με πολύ μικρές περιόδους ηρεμίας».

Ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα και τόνισε πως τίποτα δεν σταματάει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι πολίτες και η Δημοκρατία κέρδισαν σήμερα. Κανείς πλέον δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στην πρόοδο και την ευημερία της χώρας. Οι εκλογές ανέδειξαν ξεκάθαρα ότι η βούληση των πολιτών προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει πράξη. Προχωράμε μπροστά ενωμένοι. Ο Πενταρόφσκι είναι πρόεδρος όλων μας. Διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος που προκάλεσαν διαφορές ανάμεσα στους πολίτες της χώρας».