Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Ευ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ένα συνολικό πακέτο παροχών, το οποίο θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες μέρες, και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να μην προχωρήσει στην πρόταση μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη τη Δευτέρα, και να επιλέξει  να διεξαχθεί πρώτα η συζήτηση για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων.

«Εάν το κάνει θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, διότι όταν ο λαός θέλει να ακούσει αυτά τα θετικά μέτρα και θα σταματήσει η συζήτηση για μια αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης. Να συζητήσουμε τα άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν εντός ολίγων ημερών. Έτσι, να γίνει μια αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης.

Το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις, μαζί με την επιστροφή της ανάπτυξης και τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα σε εξαγωγές και μεταποίηση, δείχνουν πως η Ελλάδα επιστρέφει σιγά- σιγά σε μια κανονικότητα. Δεν θριαμβολογούμε. Αλλά πρέπει να ξέρει και ο πολίτης την πρόθεσή μας να αμβλυνθούν τα προβλήματα».

Από την πλευρά της, η Ε. Αχτσιόγλου υποστήριξε για το νομοσχέδιο ότι «το καινοτόμο για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι το κούρεμα της βασικής οφειλής», καθώς για πρώτη φορά θα έχουν το δικαίωμα να μειώσουν το κεφάλαιο της οφειλής. Δήλωσε ότι το κούρεμα προσαυξήσεων θα είναι 85% και η νέα μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65% οφειλή θα μπορεί να εξοφλείται σε 12 δόσεις, με ελάχιστη τα 50 ευρώ. Στη ρύθμιση, τόνισε, θα μπορούν να ενταχθούν όλοι χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δεν προβλέπεται κούρεμα οφειλής αλλά διαγραφή των προσαυξήσεων 100% αν πληρώσουν άμεσα και 50% αν πληρώσουν σε δόσεις, ενώ για τους αγρότες η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, με ελάχιστη δόση 30 ευρώ.

Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και -όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου- η διαδικασία θα γίνεται μέσω πλατφόρμας στον ΕΦΚΑ που θα ανοίξει μετά την ψήφιση του νόμου, ίσως και την επόμενη μέρα.

Αναφερόμενη στις συντάξεις χηρείας, ανέφερε ότι «ικανοποιούμε πλήρως τα αιτήματα, όπως μας είχαν εκφραστεί». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι αυξάνεται από το 50% στο 70% το ποσοστό της σύνταξης που θα λαμβάνεται, η ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τα 35 έτη για τα παιδιά και η λήψη της σύνταξης μέχρι τα 24 έτη των παιδιών.