Σε «μόνιμα μέτρα που θα μοιράζουν με δικαιοσύνη τις δυνατότητες που δίνει ο δημοσιονομικός χώρος θα ανακοινώσουν την Τρίτη ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών» αναφέρθηκε από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο κλειστό Γυμναστήριο Ευμοίρου στην Ξάνθη, ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας παράλληλα την αναβολή της επίσκεψής του στα Γιάννενα, εξαιτίας της συζήτησης στη Βουλή, που προέκυψε μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του Παύλου Πολάκη.
 
«Δεν θα βρεθώ στα Γιάννενα, θα γυρίσω στην Αθήνα ώστε μαζί με τον κ. Τσακαλώτο να προβούμε στις αναγκαίες ανακοινώσεις που όλη η Ελλάδα περιμένει σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο», είπε και αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει περισσότερα, υποστηρίζοντας ότι θα είναι μόνιμα μέτρα.
 
«Ούτε ένα εφάπαξ μέτρο, μόνο μόνιμα μέτρα θα αναγγείλουμε. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους, δεν θα σας τα φανερώσω όλα σήμερα εδώ», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ υποστήριξε πως δεν σχεδιάζει «στον αέρα», ούτε με βάση τη συγκυρία, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί «παροχών» της κυβέρνησης. Παράλληλα, δήλωσε πως θα μιλήσει με πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, για το πως θα βάλει τη χώρα ξανά στην κανονικότητα, πως θα μοιράσει με δικαιοσύνη, όχι τα βάρη, αλλά τις δυνατότητες που τώρα ανοίγονται και είναι σημαντικές. «Έχω πλήρη επίγνωση. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Εμείς έχουμε στο μυαλό μας τους πολλούς. Έχουμε δείξει δείγματα γραφής και έχουμε περάσει τις εξετάσεις» υπογράμμισε.

 

Ασπίδα στον Πολάκη

 
Ο Α. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή τη κατάθεση πρότασης εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και αφού δήλωσε ότι ο ίδιος τη μετατρέπει σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση τόνισε ότι «ο λαός θα κάνει πρόταση μομφής στον κ. Μητσοτάκη», εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποτελέσει άλλο ένα δώρο του προέδρου της ΝΔ στην κυβέρνηση.
 
«Ο κ. Μητσοτάκης έκανε το μεγάλο λάθος, έπαιξε κι έχασε, μας έδωσε ένα ακόμα δώρο. Ο κ. Μητσοτάκης που κατά τα άλλα ισχυρίζεται ότι έχει κερδίσει τις εκλογές, αλλά κρύβεται από την πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση-τόσο πολύ πιστεύει ότι θα νικήσει-κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη. Εγώ στη θέση του δεν θα κρυβόμουν μόνο από το ντιμπέιτ, θα κρυβόμουν ακόμα και από τη Βουλή», είπε ο πρωθυπουργός.
 
Παρατήρησε πως είναι ενδιαφέρον ότι στην πρόταση μομφής ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε ως κεντρικό δίλημμα μια παράφραση του συνθήματος του ΣΥΡΙΖΑ «με την Ελλάδα των ελίτ ή με την Ελλάδα των πολλών» αντικαθιστώντας τη λέξη «ελίτ» με τον Πολάκη και ομολόγησε ότι ποτέ και με κανέναν άλλο αρχηγό η Ν.Δ. δεν είχε φτάσει σε τέτοιο «φτηνό μιμητισμό», σε τόσο «ρηχό» πολιτικό επίπεδο.
 
Ο Α. Τσίπρας επιτέθηκε μετωπικά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας: «Και ποιος τόλμησε να μιλήσει στο όνομα των πολλών; Ο απόγονος και κληρονόμος μιας από τις πιο πλούσιες πολιτικές οικογένειες μιλάει στο όνομα των πολλών που, όταν κυβέρνησε, απέλυσε, τσάκισε, εξευτέλισε, απαξίωσε. Ο άνθρωπος που ξεστόμισε τη φράση για την αδαή πλειοψηφία, μίλησε στο όνομα των πολλών».
 
Καταλόγισε «εξοργιστική και ψηφοθηρική εργαλειοποίηση» της αναπηρίας στον Κ. Μητσοτάκη, που, όπως είπε, είναι εξοργιστική και για τον ίδιο τον κ. Κυμπουρόπουλο και για τους συμπολίτες με αναπηρία. Ακόμη, επιτέθηκε εκ νέου στον Κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να παραδίδει μαθήματα ηθικής ο κ. Μητσοτάκης όταν ο σύμβουλος του κ. Γεωργιάδης έχει καταδικαστεί για ασέλγεια και παιδεραστία», ενώ τον κατηγόρησε πως θέλει να γυρίσει την Ελλάδα  «πίσω στα μνημόνια».
 
Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία Τσίπρα στην Ξάνθη:
 


 

Τα «παράσημα» του ΣΥΡΙΖΑ

 
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επέμεινε κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως θα τον συνοδεύουν πάντα τρεις λέξεις (Siemens, Novartis, offshore), συμπληρώνοντας και τις απολύσεις.
 
«Εμείς δεν λογοδοτούμε στα μεγάλα τζάκια, ούτε στους τραπεζίτες, ούτε στους εκπροσώπους των ελίτ. Λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό» συνέχισε, χαρακτηρίζοντας «παράσημο» για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ το ότι έχουν απέναντι τους τα ΜΜΕ που υποστηρίζουν το παλιό καθεστώς.
 
«Εμείς δεν λογοδοτούμε στα μεγάλα τζάκια, ούτε στους τραπεζίτες, ούτε στους εκπροσώπους των ελίτ. Λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Α. Τσίπρας, εκδηλώνοντας τον ενθουσιασμό του για τη συμμετοχή και τον παλμό της συγκέντρωσης είπε ότι όλες οι προεκλογικές συγκεντρώσεις είναι μεγαλύτερες από εκείνες του 2015. «Φανταστείτε να μην μας έδιναν 15 μονάδες πίσω από τη Ν.Δ, πόσα γήπεδα θα γεμίζαμε. Στις εκλογές δεν ψηφίζουν ούτε οι δημοκόποι, ούτε οι δημοσκόποι» ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ έκανε λόγο για «μήνυμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία» από την Ξάνθη.
 
Απευθυνόμενος στους νέους ψηφοφόρους, ο Α. Τσίπρας τους κάλεσε «να πάνε αποφασιστικά στις κάλπες και να μην σπαταλήσουν χρόνο και τα όπλα τους». Έκανε ειδική αναφορά στο δικαίωμα ψήφου στους 17ρηδες που έδωσε η κυβέρνησή του, και υπενθύμισε πως ο Κ. Μητσοτάκης είχε αντιδράσει, λέγοντας πως ψήφο στα 17 δίνουν τα δικτατορικά καθεστώτα. «Κάτι ξέρει ο κ. Μητσοτάκης από δικτατορικά καθεστώτα, γιατί μόλις βγαίνουν οι ερπύστριες στους δρόμους πανηγυρίζουν» πρόσθεσε.
 
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και «όπως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκδικηθεί τον ελληνικό λαό, έτσι ο κ. Βέμπερ θέλει να εκδικηθεί τον ευρωπαϊκό νότο». Στη συνέχεια δήλωσε υπερήφανος που η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή μεριά της ιστορίας στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και είναι συνώνυμο της ανθρωπιάς.

 

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε Ξάνθη – Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια σειρά έργα και παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην Ξάνθη και γενικότερα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και πιο συγκεκριμένα:
 

«Μέσω του ΕΣΠΑ, στην τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν για τον νομό Ξάνθης νέα έργα ύψους 37,6 εκατ. ευρώ, 14 φορές μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την τετραετία 2010-2014 (2,6 εκατ. ευρώ). Ενώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπερτριπλασιάσαμε τα εγκεκριμένα κονδύλια για έργα μέσω ΕΣΠΑ, φτάνοντας τα 732 εκατ. ευρώ, όταν την τετραετία 2010-2014 ήταν μόλις 215 εκατ. ευρώ.
 
Σημαντικά έργα για την περιοχή χρηματοδοτούνται: η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου του δημαρχείου Ξάνθης, η απόκτηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, έργα για τα δίκτυα ύδρευσης, για τη διευθέτηση του χειμάρρου Κιμμερείων, για τη γέφυρα Πολυσίτου.
 
Αλλά και μέσω των εθνικών πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μαζί με τα κονδύλια από το πρόγραμμα Φιλόδημος, στην τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν νέα έργα ύψους 12,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 21 φορές μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την τετραετία 2010-2014 (607 χιλιάδες ευρώ).
 
Και συνολικά στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης την τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν έργα μέσω εθνικού ΠΔΕ ύψους 27 εκατ. ευρώ, τα διπλάσια από την τετραετία 2010-2014 (13,7 εκατ. ευρώ).
 
Χρηματοδοτούμε επίσης κρίσιμα έργα, όπως η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων για τον οικισμό Σελέρου στο Δήμο Αβδήρων με 4,3 εκατ. ευρώ. Αλλά και έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας και αντιπλημμυρικής προστασίας στον νομό.
 
Το επόμενο διάστημα επίσης θα ξεκινήσουν οι μελέτες για την ανέγερση των δύο κτιρίων που θα στεγάσουν το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αβδήρων και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για παιδιά με αναπηρίες ενώ έχει γίνει η προμελέτη για 12 αίθουσες διδασκαλίας του 1ου Μειονοτικού Σχολείου Κιμμερίων
 
Στο χώρο της Υγείας αναβαθμίσαμε τα τρία Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου του Νομού Ξάνθης εξοπλίζοντάς τα με νέα ακτινολογικά μηχανήματα.
 
Στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της Ξάνθης τοποθετήσαμε και ψηφιακό μαστογράφο, υπέρηχο πολλαπλών κεφαλών και τον στελεχώσαμε με μόνιμο προσωπικό.
 
Τα Κ.Υ. σε συνδυασμό με τις 2 ΤΟΜΥ που βρίσκονται πλέον σε λειτουργία, αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Νομό, πετυχαίνοντας την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου της Ξάνθης.
 
Αλλά αναβαθμίσαμε και το Νοσοκομείο Ξάνθης που υπολειτουργούσε, με Κλινικές και Τμήματα έτοιμα να κλείσουν, και σήμερα το έχουμε στελεχώσει με ειδικότητες, προχωράμε στον εξοπλισμό του με νέα μηχανήματα αξίας άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, ανακαινίσαμε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και προχωράμε στη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.
 
Για τους αγρότες δώσαμε οικονομική ενίσχυση de minimis στους κτηνοτρόφους 5 ευρώ/αιγοπρόβατο, στους καπνοπαραγωγούς αποζημίωση 100 ευρώ/στρέμμα Μπασμά.
 
Επιπλέον, για πρώτη φορά θα στηρίξουμε τους λιμνοθαλασσάδες, τους ψαράδες της Βιστωνίδας που υπέστησαν μείωση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν οι πληρωμές που ξεκινούν από 10.000 ευρώ για ζημιές από 10-20% για την εκμετάλλευση και φτάνουν τις 30.000 για ζημιές 30% και άνω.
 
Επίσης, εξασφαλίσαμε (δωρεάν) δορυφορική πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης (3.000 νοικοκυριά) και πρόσβαση στο ίντερνετ στις ορεινές περιοχές του Νομού.
 
Επεκτείναμε το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης με δεύτερο κτήριο που ανακατασκευάστηκε, εξοπλίστηκε και λειτουργεί από το 2017-2018, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία του σχολείου αποκλειστικά σε πρωινή βάρδια, αλλά και τους αναγκαίους πόρους για την απρόσκοπτη λειτουργία του.
 
Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες». 

 
«Μεταρρυθμίσεις που εμείς προωθήσαμε τη στιγμή που οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης – φίλοι και σύμμαχοι του κ Μητσοτάκη – κινούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» σημείωσε, για να συνεχίσει με παραμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. 
 
«Μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και συνεισφέρουν στην θωράκιση της κοινωνίας μας απέναντι σε επιρροές τρίτων δυνάμεων που έχουν τη δική του ατζέντα σε αυτήν την κρίσιμη, ακριτική περιοχή». Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε:
 

  • Πρώτον, καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της Σαρίας, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για τα δικαιώματα της γυναίκας. 
  •  Δεύτερον, ενισχύουμε τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια στη λειτουργία των Μουφτιών. Διορίσαμε τοποτηρητές με την ευθύνη να νοικοκυρέψουν τους κρίσιμους αυτούς θεσμούς,  και αυτήν τη βδομάδα, θα εκδοθεί ΠΔ που για πρώτη φορά θα ορίζει με σαφήνεια, σύγχρονους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας τους. 
  •  Τρίτον, επανεξετάζουμε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 1920/1991, που αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αλλάξει. Πλαίσιο που πρέπει να αντικατασταθεί από μια διαδικασία για την ανάδειξη Μουφτήδων από σώμα θρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας και που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους από τη μειονότητα. Μια κρίσιμη μεταρρύθμιση που βεβαίως θα οδηγήσει στην κατάργηση οποιασδήποτε άλλης παράτυπης δομής.     
  •  Τέταρτον, προβαίνουμε στα απαραίτητες τροποποιήσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου του 2008 και την ανάδειξη των Διαχειριστικών Επιτροπών και των Βακουφικών Επιτροπών μέσω εκλογών. 
  •  Πέμπτον, στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία με την ίδρυση νέων δημοτικών εκεί που χρειάζεται. Και την ίδια στιγμή, βάλαμε τέλος στο θολό καθεστώς στο οποίο λειτουργούσε το Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης και αναβαθμίσαμε τις υποδομές του. 
  •  Έκτον, λειτουργεί για πρώτη φορά, σε 15 νηπιαγωγεία με αμιγώς μειονοτικό μαθητικό πληθυσμό, πιλοτικό πρόγραμμα όπου διαμεσολαβήτριες από την μειονότητα που μιλούν τις μητρικές γλώσσες των νηπίων, συνεισφέρουν στην καλύτερη κοινωνικοποίησή τους και εκμάθηση της ελληνικής.
  •  Τέλος, ειδικά για τους Ρομά προχωράμε σε Δράση για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, για υφιστάμενες επιχειρήσεις που ανήκουν στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Ένα πρόγραμμα που θα δίνει επιδοτήσεις για εκσυγχρονισμό εξοπλισμού, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, επαγγελματικά οχήματα, μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού.

 
Όπως αναφέρεται, χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν οι υποψήφιες ευρωβουλευτίνες Ουφούκ Μουσταφά, Μαρία Τζαμπάζη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Κατσιμίγας, ενώ παραβρέθηκαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης και οι υφυπουργοί Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης και Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.