Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της λίστας της ευρωπαϊκής δεξιάς στις ευρωεκλογές, Μάνφρεντ Βέμπερ, εξέφρασε την Τρίτη την λύπη του που η Ουγγαρία κινείται «προς την λάθος κατεύθυνση» με τον Βίκτορ Ορμπάν, τον εθνικιστή συντηρητικό πρωθυπουργό, ο οποίος απέσυρε μία ημέρα νωρίτερα την υποστήριξή του προς το πρόσωπο του γερμανού χριστιανοδημοκράτη. Ο Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποσύρει την υποστήριξή του προς τον επικεφαλής της λίστας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ εν όψει των ευρωεκλογών, κατηγορώντας τον ότι «πρόσβαλε» την Ουγγαρία.
 
Υπενθυμίζεται πως λίγες εβδομάδες νωρίτερα, το ΕΛΚ αποφάσισε να αναστείλει, αλλά όχι να διαγράψει, τη συμμετοχή του ακροδεξιού ηγέτη της Ουγγαρίας στο κόμμα της συντηρητικής παράταξης, με αφορμή τις «ευρωσκεπτικιστικές» του απόψεις. Όμως ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης διατηρούσε μέχρι τώρα την υποστήριξή του στον Βέμπερ, ο οποίος σε περίπτωση νίκης του ΕΛΚ θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αιτία της αλλαγής στάσης του Ούγγρου φέρεται μία συνέντευξη του Μ. Βέμπερ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση του ZDF.
 
«Ο κ. Βέμπερ δήλωσε πως όχι μόνο δεν έχει ανάγκη τις ουγγρικές ψήφους για να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά και πως δεν θέλει τις ουγγρικές ψήφους για να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουδαπέστη. «Είναι μια προσβολή προς την Ουγγαρία και τους Ούγγρους ψηφοφόρους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Έπειτα από αυτό η Ουγγαρία και ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν την υποστήριξή τους στον κ. Βέμπερ», συμπλήρωσε ο Ορμπάν.
 
Ο Ορμπάν που μιλούσε δίπλα στον ακροδεξιό αντικαγκελάριο της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, επανέλαβε ότι επιθυμεί να δει τους Ευρωπαίους συντηρητικούς να σχηματίζουν μια συμμαχία με «τα πατριωτικά δεξιά κόμματα» επικαλούμενος ως παράδειγμα τον συνασπισμό δεξιάς-ακροδεξιάς που βρίσκεται στην εξουσία στην Αυστρία από τον Δεκέμβριο του 2017. Αναγνωρίζοντας πως η προσέγγιση αυτή είναι μακράν του να είναι πλειοψηφική στο ΕΛΚ σήμερα, ο Ορμπάν είπε πως αν δεν μπορέσει να κάνει τις ιδέες του να υπερισχύσουν στο πλαίσιο του σχηματισμού αυτού στις εκλογές της 26ης Μαΐου, θα πάει να «δει αλλού».
 
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ απάντησε την Τρίτη με συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), αναφέροντας πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα «έχει αναστείλει την συμμετοχή του Fidesz (του κυβερνώντος κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν), αυτό σημαίνει ότι δεν έχει πλέον το δικαίωμα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις», υπενθύμισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Η αναστολή της συμμετοχής του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος αποφασίσθηκε «διότι θεωρούμε ότι η Ουγγαρία κινείται προς την λάθος κατεύθυνση υπό την ηγεσία του Fidesz . Για τον λόγο αυτόν ξεκαθαρίσαμε την κατάσταση».