Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο  τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου «πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση μέσα από μια μελετημένη πολιτική.

«Από ό,τι παρακολουθείτε, η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση μέσα από μια μελετημένη πολιτική που σχεδιάστηκε ενόψει των κινδύνων που προβλέπαμε ότι θα μπορούσε να ακολουθήσουν οι απειλές της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι επαφές της Κύπρου με την Άγκυρα δεν είναι εφικτές αυτή τη στιγμή, καθώς «είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές».

Τέλος, σε μήνυμα του προς το εξωτερικό, ανέφερε πως δεν μπορεί κανείς να δικαιολογεί τις παράνομες ενέργειες της Κύπρου. «Δεν είναι νοητό να δίδεται από οποιονδήποτε δικαιολογία για τις ενέργειες της Τουρκίας διότι δεν παραδοθήκαμε ή δεν αποδεχθήκαμε τις απαράδεκτες απαιτήσεις της».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Γ. Κατρούγκαλος  δήλωσε ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίζει να κινείται εκτός διεθνούς δικαίου, θα επιτείνει περαιτέρω την απομόνωσή της. Κάλεσε την Άγκυρα  να αναζητήσει λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, να μην παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απέχει από περαιτέρω παράνομες ενέργειες.

Υπενθύμισε επίσης την πρόσφατη τοποθέτηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, ότι η ΕΕ θα απαντήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ εκτίμησε ότι με τέτοιου είδους ενέργειες, η Τουρκία θα επιτείνει περαιτέρω την απομόνωσή της.

Αποδοκιμάζουν αλλά δεν ενεργούν ΗΠΑ και ΕΕ

Με προ ημερών δήλωση της η Φ. Μογκερίνι είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου, χωρίς πάντως να προαναγγείλει μέτρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες ενέργειες.

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ΗΠΑ, με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί την Άγκυρα και την Κύπρο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση».

Δεν ιδρώνει το αυτί της Τουρκίας

Μετά τις συστάσεις της Μογκερίνι, του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υπογράμμισε ότι οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο στηρίζονται σε «κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο δικαιώματα» και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «ανεύθυνες ενέργειες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής». Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu, ο Ερντογάν τη Δευτέρα δήλωσε πως η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και θα πρέπει τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας «να δρουν σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν τη συμμαχία, δείχνοντας σεβασμό στα υπόλοιπα μέλη».