Σε εφ' όλης της ύλης συζήτηση και αντιπαράθεση αναμένεται να μετατραπεί η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την οποία προκάλεσε η κυβέρνηση μετά την πρόταση μομφής κατά του Π. Πολάκη την περασμένη Δευτέρα. Την «πρωτοβουλία» είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ δύο εβδομάδων, με αφορμή την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει, κατόπιν των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κατά του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας για την ευρωβουλή, Στέλιου Κυμπουρόπουλου.
 
«Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό. Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δικαιολόγησε τον υπουργό του, αλλά ταυτίστηκε απόλυτα και συνειδητά μαζί του. “Αυτά τα κάνει γιατί είναι αψύς και Σφακιανός”, μας είπε. “Και την μομφή εναντίον του, εγώ την θεωρώ μομφή κατά της κυβέρνησης”. Πρόσβαλε, έτσι, όλους τους Κρητικούς. Πηγαίνω στα Σφακιά από μικρός. Ποιος σας είπε ότι οι Σφακιανοί, οι Χανιώτες, οι Κρητικοί είναι σαν τον Πολάκη; Τι σχέση έχει η κρητική λεβεντιά και περηφάνια με ένα θρασύδειλο πολιτικό τραμπούκο;» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη Δευτέρα στη Βουλή, καταθέτοντας πρόταση μομφής.
 
Όπως είχε προαναγγείλλει ο Αλέξης Τσίπρας, η πρόταση μετατράπηκε από την κυβέρνηση σε αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σε απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και εν όψει των κρίσιμων για όλους ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη για μια δήλωση η οποία έγινε δημοσίως και «κρίθηκε και εξακολουθεί να κρίνεται». 
 
«Η Νέα Δημοκρατία φοβάται να κάνει συζήτηση για όλα τα σοβαρά θέματα, διότι το πρόβλημά τους δεν είναι ο Παύλος Πολάκης, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με το έργο της κυβέρνησης καθιστούν δύσκολο το έργο τους ως αντιπολίτευση» ανέφερε ο Γ. Δραγασάκης.
 
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης με την ομιλία του Α. Τσίπρα, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο ημέρες, και το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.