Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, εφετείο του Σαν Φρανσίσκο απεφάνθη την Τρίτη ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να συνεχίσει την πολιτική επαναπροώθησης μεταναστών που ζητούν άσυλο στο Μεξικό, όπου υποχρεούνται να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των υποθέσεών τους. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι σε θέση να ακολουθεί αυτή τη πολιτική μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει για τις υποθέσεις μεταναστών.
 
Τον Απρίλιο, σύμφωνα με δικαστική απόφαση, το πρόγραμμα είχε προσωρινά σταματήσει με την πρόφαση ότι δεν είχαν εκτιμηθεί λεπτομερώς οι κίνδυνοι που οι μετανάστες μπορεί να αντιμετώπιζαν στο Μεξικό. Επίσης από τα κύρια επιχειρήματα κατά του προγράμματος ήταν το γεγονός ότι αποτελούσε παραβίαση ενός μεγάλου αριθμού νόμων σχετικών με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε μα προσφύγει τότε σε εφετείο εναντίον αυτής της δικαστικής απόφασης.
 
 Τελικά επιτράπηκε στη κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκεί αυτή τη πολιτική, η οποία έλαβε την επίσημη ονομασία «Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migrant Protection Protocols – MPP)». Πληροφορίες του BuzzFeed αναφέρουν πως σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Μεξικού 3.267 αιτούντες άσυλο, κυρίως από κράτη της Κεντρικής Αμερικής, έχουν αναγκαστεί να επιστρέψουν στο Μεξικό μέχρι τον Ιανουάριο. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής συνοδεύεται από μέτρα παρόμοιου χαρακτήρα , όπως ο χωρισμός οικογενειών μεταναστών και η κράτηση επ’ αόριστον σε κέντρα κράτησης.