Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, αθώοι για όλες τις κατηγορίες, της στάσης, της αντίστασης και της κατάληψης δημόσιου χώρου κρίθηκαν ομόφωνα από τους Δικαστές οι κατηγορούμενοι, καθώς δεν αποδείχτηκε κατάληψη με τη νομική έννοια του όρου, ούτε αντίσταση ή στάση. Αναγνωρίστηκε έτσι εμμέσως, σύμφωνα με τους δικηγόρους της ΗΙΑS Greece που εκπροσωπούσαν τους κατηγορουμένους, το νόμιμο δικαίωμα στη συνάθροιση.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, κλείνοντας την αγόρευση της απόφασης, είπε χαρακτηριστικά: «Αθώοι να πάτε στο καλό»

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της Ανθής Παζιάνου στη σελίδα stonisi.gr

Η ανακοίνωση της HIAS

«Το τριμελές πλημμελειοδικείο της Μυτιλήνης έκρινε αθώους 110 διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες της πλατείας Σαπφούς, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για παράνομη κατάληψη δημόσιου κτήματος, στάση από κοινού και αντίσταση κατά της αρχής μετά την ρατσιστική εις βάρος τους επίθεση στις 22 Απριλίου 2018.

Τον Απρίλιο του 2018, μετά το θάνατο ενός Αφγανού πρόσφυγα λόγω ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης στη Μόρια, ομάδα περίπου 200 προσφύγων συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Σαπφούς, διαμαρτυρόμενη για ανεπαρκή ιατρική φροντίδα και άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας. Στις 22 Απριλίου, κατά τη διάρκεια  επίθεσης από ακροδεξιούς ενάντια στους πρόσφυγες, η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκεντρωμένη ομάδα και τελικά προσήγαγε 120 πρόσφυγες και 2 Έλληνες υπηκόους. Μεταξύ των προσαχθέντων υπήρχαν και 12 ανήλικοι. Στις 23 Απριλίου, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των προσαχθέντων με της κατηγορίες της στάσης από κοινού, αντίστασης κατά της αρχής και  παράνομης κατάληψης  δημοσίου κτήματος.

Η HIAS Greece, η οποία εκπροσώπησε τους 33 εκ των κατηγορουμένων που παραστάθηκαν στην ποινική διαδικασία, θεωρεί την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Μυτιλήνης, ως τη μόνη ορθή έκβαση που θα μπορούσε να έχει η συγκεκριμένη υπόθεση. ‘Αυτή η απόφαση δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς’ υπογράμμισε ο Βασίλης Κερασιώτης, Διευθυντής της HIAS Greece, ‘το γεγονός και μόνο ότι 110 ειρηνικοί διαδηλωτές δικάστηκαν σε ποινικό ακροατήριο, έχοντας πέσει θύμα ρατσιστικής επίθεσης και δυσανάλογης χρήσης βίας από την αστυνομία, είναι βαθιά ανησυχητικό’. Από τη χρήση βίας για τη διάλυση μιας ειρηνικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, μέχρι την ποινική δίωξη των συμμετεχόντων, η όλη διαχείριση εκ μέρους των αρμοδίων αρχών παραπέμπει στην ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας – ένα φαινόμενο ευρύτερο της συγκεκριμένης υπόθεσης και συνεπώς ακόμα πιο ανησυχητικό. Το Ελληνικό Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα της συνάθροισης σε όλους όσοι βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Πολιτείας και οι αρμόδιες αρχές έχουν την υποχρέωση να εγγυηθούν αυτό το δικαίωμα σε όλους, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και καθεστώτος διαμονής.»