Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη φαίνεται να εντείνεται στα μέσα των διαπραγματεύσεων που γίνονται στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αυξήσει τους φόρους στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων,  από 10% που ήταν ως τώρα σε 25%. Μια τέτοια αύξηση είχε παγώσει τον Ιανουάριο από τον Ντ. Τραμπ, αφού είχε αποφασίσει να γίνουν οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο σε «κλίμα ηρεμίας». Ο Αμερικανός αποφάσισε τελικά να επιβληθούν οι δασμοί, υποστηρίζοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση αθέτησε ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν τη Πέμπτη για περισσότερη από μία ημέρα, με τις συζητήσεις να συνεχιστούν την Παρασκευή ελπίζοντας σε ένα συμβιβασμό που ίσως τερματίσει τον δεκάμηνο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
 
Η αύξηση στους τελωνειακούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 10% σε 25% που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση τέθηκε σε εφαρμογή το πρωί της Παρασκευής.  Αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι νόμοι, η Κίνα  επανέλαβε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Κατά τις πληροφορίες του οικονομικού Bloomberg, o Ντ. Τραμπ θεωρεί «εφικτή» την επίτευξη συμφωνίας αυτή την εβδομάδα, ενώ ανέφερε επίσης ότι έλαβε μια «όμορφη επιστολή» από τον κινέζο ομόλογό του. Την ίδια ώρα, οικονομικοί αναλυτές που επικαλειται το αμερικανικό CNBC, αναφέρουν ότι ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα είναι «προάγγελος για το τι θα ακολουθήσει στην Ευρώπη», αφού «οι εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων θα πληγούν και αυτές με αυξημένους δασμούς».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι «ίσως να δούμε μια μεταβλητότητα στον καθορισμό των διαπραγματεύσεων για το ευρωπαϊκό εμπόριο», ενώ εκτιμάται ότι η Ευρώπη θα πληγεί πιο πολύ ακόμα και από την Κίνα.

«Η Ευρώπη, που αποτελεί ένα συνδυασμό δημοκρατικών κρατών με ποικίλα ενδιαφέροντα, θα είναι  πολύ πιο δύσκολο να προσαρμοστεί σε αυτή τη κατάσταση απ’ ότι η ίδια η Κίνα» αναφέρεται συγκεκριμένα. Τέλος, σημειώνεται πως η «πτώση θα υπάρχει και στη ζήτηση ευρωπαϊκών προϊόντων. Στη περίπτωση που η Κίνα αντιδράσει με αντίποινα, οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα πιο ισχυρές από αυτές που προκαλούν η αύξηση των δασμών».