Την Πέμπτη, ανήμερα της αντιφασιστικής νίκης των λαών με την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας,  όλοι οι ηγέτες της ΕΕ υπέγραψαν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Ρουμανία διακήρυξη που χαρακτηρίζει μεγάλη νίκη «το γκρέμισμα του Σιδηρούν Παραπετάσματος» από τους λαούς της Ευρώπης. «Τριάντα χρόνια πριν, εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία τους και για την ενότητα και γκρέμισαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα».

«Θα το πληρώσετε πολύ ακριβά από τον κόσμο σας»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει πάτος πλέον. Πρόσθεσε ότι μιλούν για συμπόρευση προοδευτικών δυνάμεων και την ίδια στιγμή υπογράφουν την αντικομουνιστική διακήρυξη μαζί με ακροδεξιούς ηγέτες της ΕΕ. Εκτίμησε πως η κυβέρνηση θα πληρώσει πολύ ακριβά την κίνηση αυτή από τον κόσμο της.

«Την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών, με τα 50 εκατομμύρια νεκρούς, εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια Σοβιετικοί, τι ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με Σαλβίνι Ορμπάν και Κουρτς; Ο κύριος Θεοχαρόπουλος μας λέει ότι η ΝΔ διολισθαίνει σε πιο δεξιές θέσεις. Πράγματι, αλλά και για την  κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό δεν υπάρχει πάτος πια; Τι άλλο θα ψηφίσετε πια; Μιλάτε για ευρύτερη συμπόρευση προοδευτικών δυνάμεων.

Να η συμπόρευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο , με τον Σαλβίνι, τον Όρμπαν , τον Κουρτς και άλλους φασιστές. Μας μιλάτε για δύο πόλους και είναι ένας πόλος και λέγεται υπεράσπιση του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και συμφωνία με τις πιο αντιδραστικές και φασιστικές δυνάμεις. Δε ντρέπεστε; Ασέβεια. Αυτό έγινε στις 9 Μάη; Δικαιώνετε τους φασίστες, αυτό δηλαδή που κάνει η ΕΕ επί τόσα χρόνια. Μεγάλη ντροπή και θα το πληρώσετε από τον κόσμο σας πολύ ακριβά».

Στη συνέχεια η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, επιχείρησε να υποβαθμίσει την αξία του κειμένου. Δήλωσε πως οι διακηρύξεις στην ΕΕ απαιτούν ομοφωνία και ότι ο πρωθυπουργός υπέγραψε την διακήρυξη καθώς επεδίωκε ομοφωνία στο θέμα της Κύπρου. Ο Θ. Παφίλης την κάλεσε «να αφήσει τα κόλπα» και πρόσθεσε ότι οι διακηρύξεις της ΕΕ πολιτικά είναι πιο ισχυρές από τις αποφάσεις.

Την Πέμπτη, με ακόμα πιο έντονο ύφος είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση διάλεξε μια ιερή μέρα για να υιοθετήσει με την υπογραφή της την κορωνίδα της αντικομουνιστικής προπαγάνδας.

Αυτή την ιερή μέρα υπογράψατε αυτό που αποτέλεσε την κορωνίδα του αντικομμουνισμού και της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας εδώ και δεκαετίες. Αυτό υπέγραψε ο πρωθυπουργός από τη Ρουμανία. Νομίζαμε ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα είχαμε δει όλα. Και μνημόνια, και αντιλαϊκά μέτρα, και υποκλίσεις στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, και κολλητιλίκια με τους δολοφόνους του παλαιστινιακού λαού, και πολλά άλλα. Τελικά αποδεικνύετε ότι κάθε φορά ξεπερνάτε τον εαυτό σας. Αποδεικνύετε ότι ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό, ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο».