Με 153 θετικές ψήφους, η κυβέρνηση βγήκε κερδισμένη από την ψηφοφορία, καθώς εκτός από την ΚΟ του και τους Τέρενς Κουίκ,  Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Βασίλειο Κόκκαλη, Σπύρο Δανέλλη, ο Κώστα Ζουράρι και Θανάση Θεοχαρόπουλο, που δεν ανήκουν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε στην κυβέρνηση και ο Ιωάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, τονίζοντας ότι δεν είναι φωτοβολίδα και αποτελεί την παράταξη που εκπροσωπεί ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα και κυρίως γιατί είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελίτ. Τόνισε πως το πρόγραμμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι αντιγραφή του προεκλογικού προγράμματος του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρου της Βραζιλίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητα του για τη νίκη του κόμματος του στις κάλπες της 26ης Μαΐου, αλλά και στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν. Δήλωσε ότι ο Πολακισμός είναι το τελευταίο στάδιο κατρακύλας του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι στη δύσκολη στιγμή φαίνεται ο αληθινός χαρακτήρας των πρωταγωνιστών και σε μια τέτοια στιγμή ο πρωθυπουργός «έβγαλε τον Πολάκη από μέσα του».

Εξαπέλυσε και πάλι επίθεση στον Α. Τσίπρα για την προστασία που παρέχει στον Παύλο Πολάκη, τονίζοντας πως επέλεξε να κρύψει πίσω από ένα ολόκληρο κόμμα τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. «Όλοι μαζί είστε Πολάκης. Ο κ. Τσίπρας πήρε την ευθύνη να τον κρύψει πίσω από ένα ολόκληρο κόμμα. Αν ο κ. Τσίπρας είχε αποπέμψει τον κ. Πολάκη γι' αυτό που είπε για τον κ. Κυμπουρόπουλο, τίποτα από όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα δεν θα είχε γίνει». Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε πως «η συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη εκτραχύνθηκε. Στην πίεση φαίνεται ο αληθινός χαρακτήρας των πρωταγωνιστών. Και ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη από μέσα του».

«Γνωστό το σενάριο της κακοπαιγμένης παράστασης»

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για  «άλλη μια κακοπαιγμένη παράσταση με μοιρασμένους ρόλους και γνωστό σενάριο από την οποία λείπουν τα πραγματικά λαϊκά βάσανα», ενώ υπογράμμισε πως η σημερινή κυβέρνηση «γονάτισε τον λαό και δέσμευσε τη χώρα ως το 2060 με ματωμένα πλεονάσματα μεγαλύτερα και από αυτά που ζητούσαν οι δανειστές», καταφεύγει προεκλογικά στην «τακτική 'σου κλέβω 10 σου επιστρέφω 1 ψάχνοντας άλλοθι για να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική».

«Ο Τσίπρας είναι ο μεγάλος χορηγός της Δεξιάς»

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στάθηκε στο «μακελειό» της Τετάρτης και στην τοξική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι Τσίπρας και Μητσοτάκης. «Θέλω να πιστεύω ότι οι Τσίπρας και Μητσοτάκης θα επανέλθουν με τις ομιλίες τους στη Βουλή. Αρκετή ζημία έκαναν με το μακελειό της Τετάρτης, που αποκάλυψε την παρακμή σε όλη της την έκταση. Η πρόταση μομφής εξελίχθηκε σε μομφή κατά των δύο μονομάχων και μομφή στο τοξικό κλίμα. Δεν νοιάστηκαν στον αντίκτυπο που είχε στα παιδιά τους, που είδαν τη ζωή τους να κρεμιέται στα μανταλάκια».

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι αποτελεί πλέον τον μεγάλο χορηγό της δεξιάς, ενώ άφησε αιχμές και για τους βουλευτές που στηρίζουν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Τσίπρας εξελίχθηκε σε μεγάλο χορηγό της δεξιάς. Δεν είναι αριστερά η τυφλή υποταγή στη λιτότητα και η ελεημοσύνη των επιδομάτων. Εμφανίστηκε ως αντιμνημονιακός και είπε ότι όρθωσε το ανάστημα του σε όλη την Ευρώπη. Πότε; Όταν υπέγραφε το τρίτο μνημόνιο και έδινε ενέχυρο τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια; Όταν υπέγραφε την φτωχοποίηση των πιο αδύναμων πολιτών; Καλωσορίζουμε την παραδοχή του ότι το έλλειμμα του 2009 είχε ξεπεράσει το 15%. Κατηγόρησε ως απάνθρωπο και προχθές ακόμα το πρώτο μνημόνιο. Τον χειροκροτούσαν τρεις βουλευτές του που άνηκαν στην κυβέρνηση που έφερε το πρώτο μνημόνιο».

«Είμαστε απέναντι στους τυχοδιώκτες»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, που έκανε λόγο για τοξικό θυμό και κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευθούν τα κόμματα που δεν έχουν σκελετούς στη ντουλάπα τους.

«Δε νομίζω να απορεί κανείς για το ότι καταψηφίζουμε την κυβέρνηση. Είμαστε απέναντι από τις τυχοδιωκτικές προσεγγίσεις και ζητάμε από τους πολίτες να θυμώσουν. Υπάρχει πέρα από τον τοξικό θυμό και άλλος θυμός που δίνει κίνητρο, είναι λάθος να εκφραζόμαστε με τοξικότητα. Υπάρχει ο θυμός που μπορεί να γίνει δύναμη για να ανακαλύπτουν οι πολίτες νέα πράγματα και να βρίσκουν λύσεις. Να ενισχύσουν αυτούς που δεν τους κοροϊδέψανε και δεν μπαίνουν στο ξεκατίνιασμα για το μοίρασμα των εξουσιών και δεν έχουν σκελετούς στη ντουλάπα τους».