Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Le Monde και άλλων γαλλικών μέσων ενημέρωσης, η Monsanto είχε δημιουργήσει ένα αρχείο που περιλαμβάνει 200 και πλέον ονόματα δημοσιογράφων και πολιτικών, ανάλογα με τις απόψεις τους απέναντι στην εταιρεία και τα αγροχημικά της προϊόντα.

Το «Monsanto File», όπως ονομάστηκε η επίμαχη λίστα, περιλαμβάνει τα ονόματα τουλάχιστον Γάλλων δημοσιογράφων και πολιτικών, μεταξύ των οποίων και της Γαλλίδας πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Σεγκολέν Ροαγιάλ. «Λέει πολλά για τις μεθόδους του λόμπινγκ… διεξάγουν κατασκοπίες, διεισδύουν, επιδιώκουν να επηρεάσουν, μερικές φορές οικονομικά φαντάζομαι» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γαλλίδα πολιτικός. Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμα δημοσιογράφοι της Le Monde, του Γαλλικού Πρακτορείου, η γενική διευθύντρια του Radio France, και άλλοι.

Σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό κανάλι France 2, τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα βαθμολογούνται, με «βαθμολογία» από 0 έως 5, για τη στάση τους σε μία σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων για τα μεταλλαγμένα και τα ζιζανιοκτόνα.

Σε άλλο έγγραφο, τα ονόματα χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Τους συμμάχους, τους πιθανούς συμμάχους «προς στρατολόγηση», εκείνους που θα πρέπει να «εκπαιδευτούν», και εκείνους που βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Άλλες πληροφορίες που καταγράφονται, είναι προσωπικά δεδομένα όπως τα χόμπι των ανθρώπων αυτών.

Οι αποκαλύψεις για το φακέλωμα και η αντίδραση της Le Monde προκάλεσαν την αντίδραση της γαλλικής Δικαιοσύνης, με τον νομικό σύμβουλο της εφημερίδας, Φρανσουά Σεν Πιέρ να δηλώνει πως «η Le Monde δεν μπορεί να δεχτεί ότι μια πολυεθνική φακελώνει τους δημοσιογράφους με βάση τις έρευνες που κάνουν για αυτή, κάτι που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ούτε οι υπηρεσίες της αστυνομίας. Είναι παράνομο».

Σύμφωνα με τη Le Monde, η λίστα διέρρευσε το 2016, από το τμήμα αμερικανικών δημοσίων σχέσεων της FleishmanHillard, η οποία δήλωσε πως θα διεξάγει έρευνα για τις κατηγορίες.

«Αντιλαμβανόμαστε το άνοιγμα και τη δίκαιη μεταχείριση όλων των ομάδων συμφερόντων. Δεν δεχόμαστε καμία ανήθικη συμπεριφορά στην εταιρεία μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Bayer. «Αυτό ισχύει προφανώς και για τους κανονισμούς απορρήτου δεδομένων στις αντίστοιχες χώρες» συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται πως, για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες, τον περασμένο Μάρτιο, δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο δεκάδων εκατ. δολαρίων στη Bayer, κρίνοντας ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup που πλέον ανήκει στην εταιρεία ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου στον 70χρονο Έντουιν Χάρντεμαν. Η Bayer έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας, ενώ ξεπερνούν τις 12.000 οι προσφυγές στη δικαιοσύνη από αντίστοιχες περιπτώσεις.

Σημειώνεται πως η Bayer ανέλαβε η ίδια την υπεράσπιση της Monsanto αφότου εξαγόρασε, τον Ιούνιο 2018, αυτή την εξειδικευμένη αμερικανική εταιρεία φυτοπροστασίας και γενετικά τροποποιημένων σπόρων έναντι 63 δισ. δολαρίων (54 δισ. ευρώ).