Σύμφωνα με τη Guardian, η Εύα-Μαρί Πέρσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «υπάρχουν τώρα οι κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν την έκδοση του Ασάνζ από την Βρετανία» προσθέτοντας ότι «έπειτα από εξέταση της προκαταρκτικής έρευνας που έχει γίνει έως τώρα, υπάρχουν ακόμα λόγοι για τους οποίους ο Ασάνζ κρίνεται ύποπτος για πιθανή κατηγορία βιασμού».
 
Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελείς έβαλαν το 2017 την έρευνα στο αρχείο χωρίς να απαγγελθεί καμία κατηγορία εις βάρος του Ασάνζ.  Ο Ασάνζ, που συνελήφθη στη Βρετανία τον προηγούμενο μήνα, πάντα αρνούνταν κάθε κατηγορία εις βάρος του.
 
Οι ΗΠΑ επίσης ζητούν την έκδοση του Ασάνζ με κατηγορίες που συνδέονται με τη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών αρχείων. Μια τέτοια κατηγορία είναι τιμωρητέα με φυλάκιση έως και 5 χρόνια.
 
Από την πλευρά του το WikiLeaks, ανέφερε πως «το γεγονός ότι ανοίγει ξανά η υπόθεση θα δώσει στον Ασάνζ την ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του». Ο Κρίστιν Χράφνσον, αρχισυντάκτης του WikiLeaks, δήλωσε συγκεκριμένα ότι «από την 11η Απριλίου που συνελήφθη ο Ασάνζ υπάρχει πολιτική πίεση στη Σουηδία να ανοίξει εκ νέου την έρευνα, αλλά υπήρχε πάντα πολιτική πίεση γύρω από αυτή την υπόθεση». Τέλος τόνισε ότι «ο Ασάνζ ήταν πάντα πρόθυμος να απαντήσει σε ερωτήσεις των σουηδικών αρχών και επανειλημμένα προσφέρθηκε να το κάνει».