Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως «παρά τις προειδοποιήσεις μας – και παρόλο που προειδοποιήσαμε και την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα- διεξάγει μονομερείς εργασίες γεώτρησης χωρίς να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Τόνισε ότι «αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας», επισημαίνοντας πως οι δηλώσεις αποδοκιμασίας από ΕΕ και Λευκωσία δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. Κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση για «μονομερή βήματα» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα από τη ρίζα του, προσθέτοντας πως μόνο τότε «οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο μπορούν να αξιολογηθούν και να διοχετευτούν μέσω της Τουρκίας στη διεθνή αγορά». Δήλωσε ότι η πρόταση του αποτελεί «λογική προσέγγιση» και ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα «θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει» αν θεωρήσει ότι θίγονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Στο πλευρό της Τουρκίας η Βρετανία

Το αφήγημα της Τουρκίας περί μονομερών ενεργειών της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ, στηρίζει μέχρι στιγμής ξεκάθαρα και η Τουρκία. Την Τρίτη μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο βρετανός υπουργός Ευρώπης, σερ Άλαν Ντάνκαν, δήλωσε ότι η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, καθώς η κυριαρχία της εκεί είναι υπό αμφισβήτηση από την Τουρκία.

«Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάνκαν.

Επαφές Ελλάδας – Τουρκίας προανήγγειλε ο Αποστολάκης

Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα έχει επαφές με την Τουρκία το επόμενο χρονικό διάστημα, λέγοντας πως επίκειται «μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών προκειμένου να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Τόνισε ότι παρά το ότι η Τουρκία είναι δύσκολος γείτονας, η Ελλάδα θα διαφυλάξει αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Ζούμε με έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην εξομάλυνση. Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, διαφυλάσσοντας παράλληλα αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».