Στους δρόμους βγήκαν χθες Τετάρτη φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές και εργαζόμενοι στα δημόσια πανεπιστήμια της Βραζιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες του France24,  διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές κατά 30% των επιχορηγήσεων των ομοσπονδιακών ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.

Πρόκειται για την πρώτη πανεθνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας εναντίον του Μπολσονάρου, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο. Στη διαδήλωση στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian,   εξελίχθηκαν σκηνές βίας όταν αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και διαμαρτυρόμενοι έβαλαν φωτιά σε λεωφορείο. 

Από το Τέξας, όπου βρίσκεται για να βραβευτεί από το Εμπορικό Επιμελητήριο ΗΠΑ-Βραζιλίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «χρήσιμους ηλίθιους που χειραγωγούνται από μια πολύπειρη μειονότητα η οποία αποτελεί την καρδιά των ομοσπονδιακών πανεπιστημίων στη Βραζιλία».

Οι περικοπές και η προσπάθεια απαξίωσης των δημόσιων πανεπιστημίων αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει στην ασφυξία τους ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η ιδιωτικοποίησή τους, επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Φερνάντο ντε λα Κουάδρα στο alainet.org, προσθέτοντας πως «κατά σύμπτωση», η αδελφή του υπουργού Οικονομικών, Πάουλο Γκέντζες, είναι αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Το μέτρο, αρχικά αφορούσε τρία πανεπιστήμια τα οποία, κατά τον υπουργό Παιδείας Άμπρααμ Βάιντραουμπ, αντί να προσπαθούν να επιτύχουν την καλύτερη ακαδημαϊκή μορφή, δημιουργούν μόνο χάος, αλλά κατόπιν το επέκτεινε σε όλα. «Η κυβέρνηση δημιουργεί χάος. Τα δημόσια πανεπιστήμια δημιουργούν επιστήμη» ήταν η απάντηση των διαδηλωτών μέσα από τα συνθήματά τους.

Ο τεχνοκράτης υπουργός Παιδείας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο, λέγοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δώσει σημασία στα δημοτικά και τεχνικά σχολεία και πως μόνο μέσω τεχνικών και αριθμοκεντρικών μεθόδων θα σωθεί η χώρα από τη στασιμότητα των τελευταίων 20 χρόνων.