Στα άκρα φτάνει η κόντρα του Αμερικανού Προέδρου με την εταιρεία Huawei μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει την οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στον τεχνολογικό κολοσσό. Το διάταγμα δεν κατονομάζει συγκεκριμένα κάποια χώρα ή εταιρεία, αλλά δεδομένου του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και του χαρακτηρισμού της Huawei ως «απειλή» από Αμερικανούς αξιωματούχους, κάνουν σαφείς τις προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
 
Το γεγονός ότι κηρύσσει την εθνική οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση Ντ. Τραμπ να απαγορεύει τη χρήση τεχνολογίας και υπηρεσιών, με τη πρόφαση ότι υπάρχει πιθανότητα να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Η εταιρεία Huawei θα υποχρεούται με αυτή την απόφαση να λαμβάνει άδεια από τη κυβέρνηση των ΗΠΑ για οποιεσδήποτε αγορές αμερικανικής τεχνολογίας.
 
Σύμφωνα με τη Guardian,η Κινεζική εταιρεία Huawei σε απάντησή της σημείωσε ότι μια τέτοια απόφαση «δεν θα κάνει τις ΗΠΑ ούτε ισχυρότερες ούτε πιο ασφαλείς. Αντίθετα θα ωθήσει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν κατώτερες και ακριβότερες εναλλακτικές, αφήνοντάς τες πίσω σε σχέση με άλλες χώρες, βλάπτοντας παράλληλα τις Αμερικανικές εταιρείες και τους Αμερικανούς καταναλωτές».
 
Στη δήλωσή της η Κινεζική εταιρεία χαρακτήρισε τους περιορισμούς ως παράλογους, αναφέροντας ότι είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινή λύση και τα κατάλληλα «αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών».