Στο Ελσίνκι συναντήθηκαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο της «επετειακής» 129ης Συνόδου της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Γ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε πως καταδίκασε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις μονομερείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Μ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το anadolu, μίλησε για εποικοδομητικό διάλογο, χωρίς να φαίνεται να αλλάζει το χθεσινό του αφήγημα.

Ανέφερε επίσης πως συζητήθηκε και η ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο. «Εκεί, σε αυτό το πεδίο, όπως είχαν συμφωνήσει και οι δύο ηγέτες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση συζητήσεων μεταξύ κλιμακίων στρατιωτικών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και επιβεβαιώσαμε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν ξανά τα κλιμάκια αυτά τα οποία θα έχουν συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα»

«Επομένως», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών, «προφανώς δεν ήταν μια συνάντηση που επεδίωκε να βρεθεί μόνιμη λύση. Επαναλήφθηκαν οι γνωστές θέσεις των δύο πλευρών και όπως σας ανέφερα και προηγουμένως, βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο για να μην προκύψει ατύχημα, κάτι που καμιά από τις δύο πλευρές δε θα θέλει».