Το 2017, το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να απολαμβάνουν το δικαίωμα στον γάμο και δόθηκαν δύο χρόνια ώστε να συνταχθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Ένα μέρος της κοινωνίας αντέδρασε αρνητικά σε αυτό, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση να διεξάγει μια σειρά δημοψηφισμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι της Ταϊβάν ήταν στην πλειοψηφία τους αντίθετοι στη νομιμοποίηση.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, όμως, ανάμεσα στα τρία σχετικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν, υπερψηφίστηκε αυτό που πρότεινε η κυβέρνηση, το οποίο ήταν και το πιο προοδευτικό. Το νομοσχέδιο πέρασε με 66 ψήφους υπέρ έναντι 27 κατά και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 24 Μαΐου, αφού η πρόεδρος της χώρας, Tsai Ing-wen, του κόμματος Democratic Progressive Party, το καταστήσει νόμο.

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Reuters, η στήριξη της προέδρου στον γάμο των ομοφυλόφιλων, μπορεί να της κοστίσει ακόμα και μια δεύτερη θητεία, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το 2020.

«Σήμερα είναι μια μέρα περηφάνιας για την Ταϊβάν. Με τη νομιμοποίηση εξασφαλίζουμε ότι όλοι έχουν ίσα δικαιώματα στην αγάπη» είπε η 62χρονη πρόεδρος που είχε δεσμευτεί προεκλογικά για αυτή την πρωτοβουλία.


Ο νόμος θα επιτρέπει γάμους μεταξύ πολιτών της Ταϊβάν ή μεταξύ ντόπιων και ξένων οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπου ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων είναι νόμιμος. Ο νόμος επιτρέπει ακόμα την υιοθεσία παιδιών που έχουν βιολογική συγγένεια με έναν ή μία από τους/τις συζύγους του ομόφυλου ζευγαριού.   

«Ο αγώνας για ισότητα δεν σταματά εδώ. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις διακρίσεις, το bullying και να διεκδικούμε μια παιδεία με γνώμονα την ισότητα των φύλων» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η επικεφαλής της ομάδας Marriage Equality Coalition Taiwan.  

Η Ταϊβάν είναι η χώρα που ηγείται στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην Ασία, ενώ στο ετήσιο Gay Pride της στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, συμμετέχουν ακτιβιστές και ομοφυλόφιλοι από όλη την ασιατική ήπειρο – για αυτό άλλωστε ο νόμος αποτέλεσε λόγο εορτασμών και για άτομα της ΛΟΑΤ κοινότητας σε γειτονικές χώρες.