Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε ο Ντ. Τραμπ, ο οποίος την Τετάρτη σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας New York Times, δήλωνε ότι η κλιμακούμενη εκστρατεία πίεσης της Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύρραξη. Με tweet που ανέβασε το βράδυ της Κυριακής ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους προειδοποιώντας το Ιράν ότι εάν θελήσει να εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΗΠΑ, θα προκληθεί και επίσημα το τέλος του.

Η εξέλιξη αυτή προκλήθηκε μετά από τρεις επιθέσεις προκλήσεις από πλευράς Τεχεράνης. Η πρώτη αφορά την καταγγελία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων περί κάποιου ανεξιχνίαστου σαμποτάζ σε τέσσερα τάνκερ (δύο σαουδαραβικών, ενός νορβηγικού και ενός των Εμιράτων) στον Κόλπο του Ομάν, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Το δεύτερο επεισόδιο ήρθε με τον βομβαρδισμό πετρελαιαγωγού κοντά στο Ριάντ από drones των φιλοϊρανών ανταρτών Χούτι, στην Υεμένη, και πάλι χωρίς θύματα. Το τρίτο την ισχυρή έκρηξη κοντά στη φυλασσόμενη Πράσινη Ζώνη, στη Βαγδάτη, όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με την Daily Post, είχε δηλώσει το Σάββατο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna πως «δεν θα υπάρξει πόλεμος, αφού ούτε εμείς το θέλουμε ούτε τρέφει κανείς αυταπάτες ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το Ιράν στην περιοχή».

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ ανέφερε πως «το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν θέλει πόλεμο στην περιοχή ούτε τον επιδιώκει». Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «Θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτόν τον πόλεμο αλλά την ίδια στιγμή επαναλαμβάνει ότι σε περίπτωση που η άλλη πλευρά επιλέξει τον πόλεμο, το βασίλειο θα απαντήσει με όλη του την ισχύ και τη αποφασιστικότητα και θα υπερασπισθεί τον εαυτό του και τα συμφέροντά του».