Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, το «Der Spiegel» και η «Sueddeutsche Zeitung», δημοσίευσαν βίντεο στο οποίο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των «Ελευθέρων» (FPO), Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε διαπραγματεύεται για πολιτική στήριξη με την ανιψιά ενός Ρώσου επιχειρηματία, με αντάλλαγμα την παραχώρηση δημοσίων συμβάσεων, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές της Αυστρίας το 2017.

Όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ, η συνάντηση έγινε τον Ιούλιο του 2017, τρεις μήνες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αυστρίας. Μαζί με τον Στράχε είναι το στέλεχος του FPO Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος μιλάει ρωσικά. Η γυναίκα δηλώνει ότι θέλει να επενδύσει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ στην Αυστρία. Ο Στράχε και ο Γκουντένους συζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για αυτήν, μεταξύ άλλων να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ημερήσιας ταμπλόιντ εφημερίδας «Kronen Zeitung» και να την χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τον Στράχε και το FPO στις επερχόμενες εκλογές.

Παράλληλα, ο ηγέτης του ακροδεξιού FPO δίνει την προοπτική να της αναθέσει δημόσιες συμβάσεις για έργα οδοποιίας αν βοηθήσει στην επιτυχία του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων. Επισημαίνει στη γυναίκα πώς να κάνει δωρεές στο κόμμα του, μέσω μιας συγκεκριμένης μη κυβερνητικής οργάνωσης, κάνοντας λόγο για δωρεές που κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με των γεμρανικών ΜΜΕ συναντήθηκαν μάλιστα τουλάχιστον μία φορά στην Βιέννη έναν μήνα μετά. Αντικείμενο και αυτής της συνάντησης ήταν πιθανές επενδύσεις στην Αυστρία, με την πλευρά της «επενδύτριας» να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την υπόθεση των συμβολαίων οδοποιίας, τα οποία θα έχανε στο εξής η κατασκευαστική Strabag και θα τα αναλάμβανε η ίδια, όπως είχε υποσχεθεί ο Στράχε. «Θέλουμε να προσπαθήσουμε να σας ωθήσουμε στην πρώτη θέση και μετά θα είμαστε οι καλύτεροι φίλοι που μπορεί να έχει κανείς», φέρεται να είπε ο συνεργάτης της Ρωσίδας στον Γκουντένους.

Αποστάσεις από τον πρώην εταίρο του κράτησε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σ. Κουρτς, ο οποίος δήλωσε ότι αισθάνθηκε αποτροπιασμό και αηδία παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις των γερμανικών μέσων. «Αυτό που μπορούμε να δούμε στο βίντεο είναι αηδιαστικό, αφορά κατάχρηση εξουσίας κι αυτό είναι σοβαρό και προβληματικό. Αφορά ανοιχτές προσφορές διαφθοράς. Και επιθέσεις κατά του Τύπου. Και για αυτό έλαβα άμεσα και αποφασιστικά τα αναγκαία μέτρα», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην γερμανική εφημερίδα Bild, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτηση του Χ. Κ. Στράχε, ολοκληρώνοντας λέγοντας πως «Είμαι ικανοποιημένος από την ουσία της δουλειάς μας. Τερματίσαμε την πολιτική του χρέους, μειώσαμε τους φόρους, εφαρμόσαμε μεταρρυθμίσεις. Ο κόσμος είναι πολύ ευχαριστημένος από την δουλειά μας».