Ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, που τελικά θα επαναληφθούν μετά από αίτημα του κυβερνώντος κόμματος, το προεδρικό γραφείο ζητάει, με αίτημά του στο τουρκικό Κοινοβούλιο, την άρση της ασυλίας δεκάδων βουλευτών της αντιπολίτευσης χωρίς να γίνουν γνωστές οι κατηγορίες εναντίον τους.

Ανάμεσα στους βουλευτές που ζητείται η άρση της ασυλίας τους είναι και ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντζάρογλου καθώς και οι συμπρόεδροι του Φιλοκουρδικού Κόμματος (HDP), Περβίν Μπουλντάν και τον Σεζάι Τεμελί.Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραμένει φυλακισμένος από τις 4 Νοεμβρίου του 2016 με την κατηγορία της υποκίνησης τρομοκρατικών πράξεων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, για να αρθεί η ασυλία ενός βουλευτή, ο εισαγγελέας που διεξάγει την έρευνα χρειάζεται να υποβάλει μια περίληψη της έκθεσης που πρόκειται να υποβάλει. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την κατάργηση της ασυλίας, επιτρέποντας τη συνέχιση της έρευνας και την έναρξη δικαστικών διαδικασιών.
 
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 6 Μαΐου, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) είχε ανακοινώσει επίσημα την απόφασή του να διεξαχθούν νέες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, από τούρκους πολίτες που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν αλλά και στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.