Όπως αναφέρουν στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού», εντός του 2018 έχουν εξαφανιστεί 687 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2019 εξαφανίστηκαν 267 παιδιά. Συγκεκριμένα, το 2018 εξαφανίστηκαν 1.110 παιδιά και βρέθηκαν τα 421, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2019 εξαφανίστηκαν 404 παιδιά, εκ των οποίων έχουν βρεθεί τα 137.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, ένας από τους πιο συχνούς λόγους εξαφάνισης παιδιών προσφύγων και μεταναστών ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης των παιδιών στο σύστημα προστασίας, η επιθυμία τους να φύγουν με φίλους, οι μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και το γεγονός ότι οι δομές φιλοξενίας ήταν ανεπαρκείς και ακατάλληλες για τα παιδιά.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ανακοίνωσε μια σειρά από νέες συνεργασίες στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο και την αξιοποίηση νέων τεχνολογικών μέσων και καινοτόμων εργαλείων που στόχο έχουν την προστασία των παιδιών, αλλά και των ενήλικων θυμάτων εξαφάνισης που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πάντα με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας και τις εντολές των εισαγγελικών αρχών. Για άλλη μια χρονιά αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας και αξιοποιώντας τις γνώσεις μας, την τεχνολογία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μας, επαγγελματίες και εθελοντές, μπορούμε να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε με αποτελεσματικότητα και άμεσα όταν ένα παιδί εξαφανίζεται καθιστώντας την Ελλάδα πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο στη διαχείριση αυτών περιστατικών».