«Ξέρω ότι ενώ βγήκαμε από τα μνημόνια, οι δείκτες ευημερούν πια, τα επιτόκια των ομολόγων μας είναι χαμηλά, εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν έχουν δει αυτήν την ανάκαμψη στη ζωή τους και την καθημερινότητά τους. Δουλειά μας είναι τώρα να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών σε ευημερία των ανθρώπων. Αυτό θα γίνει σιγά σιγά» υποστήριξε στον Αντ1 το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, πρόσθεσε πως «την Κυριακή έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές. Τα μέτρα αυτά είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Αν το αποτέλεσμα της κάλπης δώσει στους Ευρωπαίους το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα μέτρα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα αυτά κι ότι θα διατηρηθούν».
 
Το δίλημμα είναι «συνέχιση των μέτρων ελάφρυνσης ή ακύρωση τους», τόνισε και σε περίπτωση αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εμμονικούς της λιτότητας, τους νεοφιλελεύθερους της Ευρώπης, με στόχο την ακύρωση τους. Πάντως, όπως είπε, πηγαίνει στις ευρωεκλογές για να κερδίσει. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης παρατήρησε ότι εάν αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αντιδράσεις από όλους αυτούς, είναι γιατί ξέρουν πολύ καλά πως αν αντιδράσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει ποσοστό 50% στις ευρωεκλογές της Κυριακής.
 
Ο Α. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφιστεί και πριν από τις εθνικές εκλογές η μη μείωση του αφορολογήτου, ενώ σε ερώτηση αν θα υπάρξουν και νέα μέτρα ελάφρυνσης απάντησε ότι στο τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα κάνει «ταμείο» και αν υπάρξει υπεραπόδοση θα αποφασίσει ανάλογα, δηλώνοντας ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
 
Για τη Νέα Δημοκρατία είπε πως το σχέδιό της είναι προσανατολισμένο στην ευημερία των λίγων και πρόσθεσε πως ο πολίτης καταλαβαίνει τι γίνεται -ό,τι και να του λένε οι πολιτικοί- αλλά και οι συνταξιούχοι ξέρουν πως έχασαν το 40% των συντάξεών τους το διάστημα από το 2010 μέχρι το 2014.
 
Σε αντιδιαστολή με την πολιτική της κυβέρνησης του, «η νεοφιλελεύθερη αντίληψη, στην οποία πιστεύει και ο κ. Μητσοτάκης, θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης των πολλών δεν έχουν αναπτυξιακό πρόσημο», ανέφερε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη. Πιστεύουμε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η κοινωνική συνοχή».
 
«Θα μοιράσουμε στους πολλούς ή θα δώσουμε στους λίγους και εκλεκτούς. Αυτή είναι η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Αυτό που καταφέραμε θα το αξιοποιήσουμε για τα επόμενα χρόνια, ώστε να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ».
 
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Α. Τσίπρα στον Αντ1:
 
 

Τα βάρη του προγράμματος Μητσοτάκη

 
Για τον Κ. Μητσοτάκη είπε ότι δεν πρόκειται να δεσμευτεί για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης και θα προχωρήσει στην ακύρωσή τους. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις έχουν τη δική τους ευθύνη και οι πολίτες τη δική τους για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές.
 
Σε ερώτηση για τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα βάλει πλάτη στην Ευρώπη για τη μη μείωση του αφορολογήτου, ο Α. Τσίπρας σχολίασε: «Μην βάλει τόσο πολλή …πλάτη στην Ευρώπη, διότι από την πολλή πλάτη μπορεί να πάθουμε τίποτε!».
 
«Το πραγματικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι να βάλει φορολογικό συντελεστή από το πρώτο ευρώ, συντελεστή 9%», είπε και υπογράμμισε: «Ο αγρότης πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό θα έχει σημαντική επιβάρυνση στα εισοδήματά του. Και ο αγρότης, επίσης, γνωρίζει ότι εμείς θεσπίσαμε τρία διαφορετικά αφορολόγητα. Αφορολόγητο από το πρώτο ευρώ έως τα 9.500 ευρώ για τον αγρότη, αφορολόγητο ως τα 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις στον πρώτο πυλώνα, πλήρες αφορολόγητο στον δεύτερο πυλώνα. Ο αγρότης πρέπει να γνωρίζει ότι όταν πριν από ενάμιση χρόνο συζητούσαμε για τα αγροτικά στη Βουλή, ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και είπε να συμψηφίσουμε τα κατασχεμένα ποσά στους λογαριασμούς από χρέη των αγροτών στην Εφορία με τις επιδοτήσεις. Εάν εγώ τον είχα ακούσει, θα έκαναν …φτερά οι επιδοτήσεις! Σήμερα που βγήκαμε από τα Μνημόνια εμείς φέραμε και ψηφίσαμε το ακατάσχετο στις επιδοτήσεις τους έως 7.500 ευρώ. Αυτά τα γνωρίζει ο κόσμος. Ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε ό,τι περισσότερο μπορούσε, σε αυτές τις συνθήκες, προκειμένου να προστατέψει το εισόδημά του».
 
Αναφερόμενος στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα είπε ότι είναι σαν να έσκασε μια «πυρηνική βόμβα» στη χώρα μας, διότι σε καμιά άλλη χώρα δεν υπήρξε απώλεια του 25% του ΑΕΠ σε καιρό ειρήνης και επιτέθηκε σε αυτούς που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και τώρα παριστάνουν τους σωτήρες. Δήλωσε εξάλλου ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας στις πιο δύσκολες συνθήκες και έκανε τη σύγκριση με κυβερνήσεις την εποχή που υπήρχαν τεράστια πλεονάσματα, λέγοντας «με τέτοια πλεονάσματα κάνω και εγώ πολιτική».
 
Σε ερώτηση εάν τον άλλαξε η εξουσία απάντησε με τη φράση του Μπρεχτ, «αν δεν άλλαζα θα ήμουν μνημείο του εαυτού μου» και σημείωσε: «Άλλαξα γιατί και η δουλειά μου έγινε πολύ πολύ δύσκολη. Όμως, η κυβέρνησή μας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ούτε στιγμή δεν ξέχασε κανείς από εμάς ποιοι μας έφεραν στην εξουσία, ποιους υπηρετούμε. Δεν το ξεχνάμε ποτέ αυτό και όποια χαραμάδα βρήκαμε την αξιοποιήσαμε».
 
«Νιώθω άλλος άνθρωπος και δεν κουράζομαι βλέποντας την αποδοχή μας από τον κόσμο. Μας κατηγορούν για τους τσιγγάνους που έρχονται στις συγκεντρώσεις μας, ξέρετε πόσο ευτυχισμένος αισθάνομαι, όταν τους βλέπω χαρούμενους;» σχολίασε αναφορικά με την εμπειρία του από τις περιοδείες ανά την Ελλάδα.
 

Ο Μητσοτάκης έχει τις ίδιες απόψεις με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ

 
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνάντευξη και στην τηλεόραση του Kontra Channel, αναφέροντας και πάλι πως «η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης και ο συνταξιούχος πρέπει να ξέρει πως η σύνταξη του θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρει την Κυριακή και θα βάλει στην κάλπη».
 
Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη ξεχωριστά στις εκλογές της 26ης Μαΐου, είπε ότι είναι κρίσιμη, διότι, πλέον, έχουν πέσει οι μάσκες, έχουν φανερωθεί τα προγράμματα και τα σχέδια των πολιτικών δυνάμεων και αν υπάρξει μια αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών ελάφρυνσης και στήριξης των πολλών, αυτή θα δώσει και το έναυσμα στους σκληρούς Ευρωπαίους που καιροφυλακτούν να βάλουν ζητήματα και για τα μέτρα του 2019 και του 2020.
 
Σημείωσε ότι υπήρξαν ήδη δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης εμμονής στη λιτότητα, δυνάμεις της δεξιάς στην Ευρώπη που καιροφυλακτούν και αν δεν ήταν οι ευρωεκλογές θα είχαν βγει ήδη.
 
«Δεν βγήκαν για να μην μας δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη», είπε και τόνισε πως «εάν οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην κάλπη δεν είναι συντριπτικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ , που έρχεται να δώσει αυτές τις ανάσες κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης, τότε θα έχει ευθύνη και ο πολίτης για την επόμενη μέρα».
 
«Εάν αποδοκιμαστεί το σχέδιο που κατέθεσα στον ελληνικό λαό αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα άλλο σχέδιο στο συρτάρι του κ. Μητσοτάκη- και δεν είναι τυχαία αυτά που του ξέφυγαν-για να καταργήσει τε μέτρα ελάφρυνσης, λέγοντας ότι έχει και τη λαϊκή στήριξη», υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας.
 
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη  του Α. Τσίπρα στο Kontra Channel:
 
 

«Τα ψηφίζει αλλά δεν τα πιστεύει»

 
«Δεν θα επέλεγε ποτέ να δώσει 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, γιατί έχει την ίδια άποψη που είχαν οι νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, οι οποίοι το πρώτο πράγμα που έκαναν με το που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν να πετσοκόψουν τις συντάξεις, φυσικά με την ανοχή και τη συνδρομή της τότε κυβέρνησης, περίπου κατά 40%. Μην το ξεχνάμε αυτό. Έντεκα διαφορετικές περικοπές συντάξεων είχαμε από το 2010 μέχρι το 2014» σχολίασε τη στάση και το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη.
 
Σε ερώτηση γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε τα μέτρα ελάφρυνσης ο Α. Τσίπρας απάντησε: «Τα ψηφίζει αλλά δεν τα πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης. Αναγκάζεται να τα ψηφίσει, διότι αν δεν τα ψήφιζε θα είχε τεράστιο πρόβλημα όχι να φτάσει μέχρι την κάλπη, αλλά να κυκλοφορήσει και μέσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που είναι άνθρωποι και αυτοί, δεν είναι στις ελίτ, όπου αναφέρεται, είναι λαϊκός κόσμος. Ευχήθηκα στη Ν.Δ. να είναι στην αντιπολίτευση και την επόμενη τετραετία για να ψηφίζουν θετικά μέτρα που θα φέρνουμε εμείς».
 
Παράλληλα, υπογράμμισε τις ευθύνες της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το γεγονός πως η ευρωεκλογική αναμέτρηση έχει πάρει χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος της μέρας ο Κ. Μητσοτάκης θα πέσει μέσα στην «παγίδα» την οποία έστησε ο ίδιος. Χαρακτήρισε δε «αστεία ρελάνς» την τροπολογία της Ν.Δ για τη μη μείωση του αφορολογήτου, λέγοντας πως «είναι σαν να πάω να διαρρήξω μια πόρτα που είναι ανοιχτή» και δήλωσε πως «εγώ θα αποφασίσω πότε θα ψηφιστεί η μη μείωση του αφορολογήτου, όχι ο κ. Μητσοτάκης».
 
Ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε τις τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι “λεηλάτησαν την οικονομία και την κοινωνία και δεν έφεραν πλεόνασμα γιατί είχαν ρεμούλα και διαπλοκή, δεν επικέντρωσαν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άφησαν ανεξέλεγκτη την αγορά εργασίας και δεν είχαμε μείωση της ανεργίας”. Ακόμη, υποστήριξε πως όταν ο ίδιος ανέλαβε πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπήρχε σάλιο στα δημόσια ταμεία», διότι «οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν σχεδιάσει την αριστερή παρένθεση και άδειασαν τα αποθεματικά».
 
«Κέρδισα κύρος και αξιοπιστία. Ποτέ δεν έγινα το αγαπημένο παιδί των Βρυξελλών. Κατέκτησα σημαντικούς φίλους και στη δεξιά και σημαντικές συμμαχίες στις προοδευτικές δυνάμεις» υποστήριξε για τον εαυτό του, ενώ επανέλαβε ότι επιλογή του είναι η εξάντληση της τετραετίας και σημείωσε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι καθοριστικό για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, γιατί είναι, ούτως ή άλλως, πολύ κοντά.
 
Σε ερώτηση με ποιες δυνάμεις θα συνεργαστεί για να φτιάξει κυβέρνηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές ο Α. Τσίπρας απάντησε πως με το ισχύον εκλογικό σύστημα το πρώτο κόμμα δεν θα χρειαστεί πολλούς βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση.
 
Σχολιάζοντας τα περί «νοθείας» στις ευρωεκλογές, που είπε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης είπε πως την εικόνα του ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την έχουν και στο επιτελείο της Ν.Δ. και ψάχνουν να βρουν από τώρα τις αιτίες και τις δικαιολογίες. «Ήταν μεγάλη η ανοησία αυτό που έκανε ο κ. Αυγενάκης. Το κατάλαβε ο κ. Μητσοτάκης και τον άδειασε την επόμενη μέρα. Με τους θεσμούς δεν πρέπει να παίζουμε», παρατήρησε.