Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 14:00, όταν περίπου 30 άτομα ανέβηκαν την Όθωνος και τα σκαλιά πίσω από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, έφθασαν στο περιστύλιο και εκτόξευσαν μπογιές και δύο καπνογόνα προς το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, διέφυγαν προς την πλατεία Συντάγματος. Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και ήδη η φρουρά της Βουλής έχει προχωρήσει σε μία προσαγωγή.

Με εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, ανατέθηκε σε αντιστράτηγο του Σώματος η διενέργεια ΕΔΕ, για την επίθεση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» με μπογιές και καπνογόνα, εξωτερικά του κτιρίου της Βουλής.

Με ανακοίνωσή του, ο Ρουβίκωνας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το σημαντικότερο διακύβευμα στην υπόθεση Κουφοντίνα είναι η απάντηση της κοινωνικής βάσης ενάντια στο μέτωπο που συγκροτήθηκε εναντίον της με αιχμή το θέμα των αδειών του απεργού πείνας. Είναι απαραίτητο να μην νικήσουν. Είναι απαραίτητο να αντιληφθούν ότι κάθε τέτοια επίθεση, όποιον κι αν βάζει στο σκόπευτρό της θα έχει να πληρώσει κόστος. Τόσο το ίδιο το μαύρο μέτωπο ως τέτοιο, όσο και η κάθε δύναμη που το στελεχώνει ξεχωριστά και χωρίς εξαιρέσεις»

.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι «έγινε μια απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική ενέργεια, από αυτές που χαρακτηρίζονται ακτιβιστικές αλλά δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται έτσι όταν στρέφονται κατά της Βουλής, με δύο καπνογόνα και δοχεία κόκκινου χρώματος από καμιά 30αριά άτομα τα οποία τα έριξαν στην είσοδο της Βουλής». Ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «απομακρύνθηκαν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα από τους αστυνομικούς της Βουλής που έτρεξαν αμέσως και την ενισχυμένη, λόγω προεκλογικής περιόδου, αστυνομικής φρουράς της Βουλής», τονίζοντας ότι υπήρξε εμπλοκή μεταξύ των αστυνομικών της Βουλής και 4 ατόμων και σύλληψη ενός ατόμου. Πρόσθεσε τέλος, ότι «αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στη Βουλή, ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε εκδοχή τις καθαγιάζει, είναι αντιδημοκρατική και δεν προσφέρει τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο».

Αντιδράσεις των κομμάτων

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την επίθεση, επισημαίνοντας ότι «καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στο κτίριο της Βουλής και τονίζει ότι πρόκειται για μια αντιδημοκρατική ενέργεια βανδαλισμού που βρίσκει απέναντί της σύσσωμη την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο. Τέτοιες ενέργειες δεν βρίσκουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες».

Σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου τονίζει πως «καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες».

Η εκπρόσωπος τύπου του ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε πως «ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές και αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία» και πρόσθεσε «το μήνυμα της ΝΔ είναι σαφές: Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής, ας γνωρίζουν από τώρα, ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα με την ψήφο του ελληνικού λαού».

Για μια «χούφτα ανθρώπων» που «ξεφτιλίζει το κράτος του ΣΥΡΙΖΑ και ντροπιάζει τους Έλληνες», έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας, τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, σχολιάζοντας την επίθεση κατά της Βουλής. Συμπλήρωσε λέγοντας, «επιτέλους, σταματήστε να είστε ανίκανοι και μαζέψτε τους».

Με τη σειρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για «ακόμη μία φασιστική επίθεση, αυτή τη φορά στο κτήριο της Βουλής, το σπίτι της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού». Το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΚΙΝΑΛ αναφέρει την «απερίφραστη, απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη». «Η ανοχή της Κυβέρνησης στη βία και τους δήθεν αριστερούς εκφραστές της, εξελίσσεται σε συνενοχή και καθημερινή απειλή για την κοινωνία» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της δηλώνει πως «η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει τον έλεγχο στη δημόσια τάξη και ασφάλεια», ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «καταδικάζουν απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση του Ρουβίκωνα στο κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου» και σημειώνουν πως «τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στις δημοκρατίες».