Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επτά δημοσιογράφοι εργάζονταν στην φιλοκουρδική εφημερίδα Ozgur Gundem, η οποία έκλεισε με διάταγμα το 2016 με την κατηγορία ότι έκανε προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους.
 
24 δημοσιογράφοι στο σύνολο είχαν καταδικαστεί στα πλαίσια της δίκης για τη «τρομοκρατική προπαγάνδα», και επτά από αυτούς, μεταξύ των οποίων οι διευθυντές Ερέν Κεσκίν και Χουσεΐν Αϊκόλ, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 15 έως 45 μήνες κατά τη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης που διεξήχθη την Τρίτη.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι Τούρκοι δημοσιογράφοι και συγγραφείς έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή ή διώκονται από τις τουρκικές αρχές επειδή συμμετείχαν σε συμμαχία αλληλεγγύης προς την φιλοκουρδική εφημερίδα.
 
Σύμφωνα με την Al Arabiya, ο Χουσεΐν Αϊκόλ ανέφερε ότι «δεν πιστεύω ότι έχω διαπράξει έγκλημα καθώς δεν πιστεύω ότι το να εκφράζει κανείς τη σκέψη του είναι έγκλημα. Ζητώ την αθώωσή μου».