Μιλώντας στο Ηράκλειο, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση του κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, αφού συγκρούστηκε με την ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία και έκανε συμβιβασμούς, και έχει πλέον λυμένα τα χέρια της για να εφαρμόσουν πολιτική που θα επιλέξουν εκείνοι.

«Χάρη στην δική σας στήριξη, χάρη στην δική σας εμπιστοσύνη, τα καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια και να μπορούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Συγκρουστήκαμε  με την ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία, αναγκαστήκαμε να κάνουμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό αλλά ποτέ δεν έφυγε από το μυαλό ο στόχος μας που ήταν να βγάλουμε από το λαιμό της χώρας την θηλιά των μνημονίων. Δώσαμε σημαντικές μάχες για τους πολλούς και το μεγαλύτερο κατόρθωμα είναι αυτές οι μάχες μέσα σε καθεστώς πρωτοφανούς δυσκολίας, σε καθεστώς εποπτείας από τους δανειστές

Σε αυτές τις συνθήκες βρήκαμε τον τρόπο να προχωρήσουμε σε σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στον τόπο μας. Σε σύγκρουση με τους δανειστές, καταφέραμε να δώσουμε πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας στα νοσοκομεία. Είμαστε εμείς που σταματήσαμε τα σχέδια του ΔΝΤ για περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019. Κάθε μας νίκη απέναντι στους δανειστές που έδινε ανάσα στους πολλούς μας έκανε να πιστεύουμε ότι είχαμε δίκιο που μείναμε εδώ.

Από τον Αύγουστο του 2018 μπορούμε πια να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα χωρίς να έχουμε τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε πως θα μοιράσουμε τα βάρη και τις ελαφρύνσεις. Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που είχαν καταργήσει με έναν νόμο σε μια νύχτα οι προηγούμενες κυβερνήσεις και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό».

Δήλωσε αισιόδοξος για τη νίκη στις εκλογές, λέγοντας πως θέλουν μια κυβέρνηση για τους πολλούς, για το 99% του ελληνικού λαού, αλλά είναι απέναντι σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. «Το 1-0 το ξεπεράσαμε πάμε για 2-0 πάμε για 3-0. Η  Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα της μεγάλης συντριπτικής πλειοψηφίας. Δεν είναι μαζί μας όμως αυτοί που τα χρόνια της κρίσης έπαιρναν μίζες για τις προμήθειες των έργων, αυτοί που έστησαν το πάρτυ. στον χώρο της υγείας. Ναι, μ' αυτούς δεν θα πορευτούμε μαζί».

Μιλά για αύξηση 50 ευρώ σε όλες τις συντάξεις

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Star, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέες ελαφρύνσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και μίλησε για  το σχέδιο της κυβέρνησης να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, η οποία θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη. Ο Α.Τσίπρας είπε ότι η αύξηση αυτή θα είναι πολύ πιο σημαντική για το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, λέγοντας ενδεικτικά πως για κάποιον που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ η αύξηση των 50 ευρώ θα είναι της τάξης του 10%.