Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με νέα έκθεσή του, στην οποία αποτιμάται η πορεία των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από το 2008 έως το 2017, το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λειτούργησε κυριολεκτικά σαν σανίδα σωτηρίας για τις τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς την κρίσιμη διετία 2011-2012 η χώρα μας αποπλήρωσε ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ, τα οποία βρισκόταν ως επί το πλείστον στη δικαιοδοσία ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στην έκθεση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνεται ότι η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης υπονόμευσε τόσο τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας όσο και την ίδια την αποτελεσματικότητα του «κουρέματος» του χρέους (PSI) που έγινε το 2012. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το ΔΝΤ, η συγκεκριμένη εξέλιξη οφειλόταν στους φόβους για μια συνολική διάχυση της κρίσης στην Ευρωζώνη, κάτι που όμως τελικά δεν αποφεύχθηκε.

Αναφορικά με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το Ταμείο υπενθυμίζει ότι είχε εγκρίνει για τη χώρα μας το 2010 ένα δάνειο-μαμούθ ύψους 30 δισ. ευρώ. Οι συγκεκριμένοι πόροι είχαν γίνει διαθέσιμοι, παρόλο που το ΔΝΤ δεν μπορούσε σε εκείνη τη χρονική συγκυρία να πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Για τον λόγο αυτό είχε χρειαστεί να υπάρξει μια αλλαγή στο πλαίσιο των σχετικών κανόνων μέσω της προσθήκης της «συστημικής εξαίρεσης», η οποία επέτρεψε στο Ταμείο να παρακάμψει τον σκόπελο της βιωσιμότητας μέσω της επίκλησης του κινδύνου για μια γενικότερη εξάπλωση της κρίσης. Αυτή η εξαίρεση που άνοιξε την πόρτα για τη συμμετοχή του Ταμείου προσέφερε ουσιαστικά την πολυτέλεια του χρόνου που οδήγησε στην καθυστέρηση της αναγκαίας αναδιάρθρωσης.

«Δεν θέλω να αντιδικήσω με την ιστορία της ελληνικής κρίσης. Είχαμε πολλή επικοινωνία και ανάλυση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων μεταπρογραμματικών εκθέσεων αξιολόγησης από το ανεξάρτητο γραφείο αξιολόγησης. Όλα αυτά τα δημοσιεύουμε και έχουν αγγίξει το ζήτημα του ελληνικού χρέους και άλλα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, συνεχίζοντας, τόνισε πως το ΔΝΤ αναγνωρίζει την οικονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η πίστωση αυτής της επιτυχίας πηγαίνει πρωταρχικός στην ελληνική κυβέρνηση και τις θυσίες του ελληνικού λαού και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ συνέβαλε σε αυτή τη θετική εξέλιξη.

«Και φυσικά συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα, συνεχίζουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα με το ΔΝΤ εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΔΝΤ προσπάθησε να καλύψει τα λάθη που έκανε στο ελληνικό πρόγραμμα μέσω της επικοινωνιακής του πολιτικής, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη παρατήρηση και υπενθύμισε πως όλα αυτά τα χρόνια το Ταμείο έχει επικοινωνήσει μΕ διαφάνεια όλες τις πτυχές της στήριξης που παρείχε στην χώρα μας.