Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει στις κάλπες να υπερασπιστούν τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός στα χρόνια του μνημονίου και επανέλαβε πως μέσω της ψήφου θα επικυρώσουν τα μέτρα ελάφρυνσης που έφερε προ εβδομάδων η κυβέρνηση.

«Οι πολίτες αποφασίζουν για τους δήμους τις περιφέρειες, τους εκπροσώπους που θα στείλουν στην ευρωβουλή, είναι όμως και μέρα ευθύνης των πολλών, είναι μέρα ευθύνης του καθενός και της καθεμιάς να υπερασπιστεί τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού. Είναι μέρα ευθύνης να επικυρώσει ο καθένας και η καθεμία και να εγκρίνει και να προστατεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και τα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Να μην αφήσει καμία χαραμάδα, καμία κερκόπορτα ανοιχτή σε κανέναν την επόμενη μέρα να τα πάρει πίσω ή να τα αμφισβητήσει. Σε κανέναν, είτε εντός, είτε εκτός της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός. Είναι η ώρα της ευθύνης των πολλών για το σήμερα και το αύριο του τόπου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και τόνισε πως εμπιστεύεται απόλυτα την κρίση των πολιτών. «Σήμερα είναι μια πολύ όμορφη, μια πολύ ηλιόλουστη μέρα για τη Δημοκρατία μας. Χαίρομαι που βλέπω μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τις εφορευτικές επιτροπές, τους δικαστικούς αντιπροσώπους, που υποστηρίζουν αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών. Δεν έχουμε να πούμε πολλά σήμερα. Σήμερα ο λόγος περνά στους πολίτες. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση τους και είμαι σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μια νέα φωτεινή ημέρα για την πατρίδα μας».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε ότι οι πολίτες σήμερα έχουν τη δυνατότητα να στείλει μήνυμα για αλλαγή σελίδας σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Σήμερα, οι πολίτες με την ψήφο τους αλλάζουν σελίδα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κλείνουν την πόρτα στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό και ανοίγουν τον δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας».

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ζήτησε από τους πολίτες να δυναμώσουν τη φωνή τους παντού. «Ελπίζουμε σήμερα ο ελληνικός λαός να κάνει την επιλογή που θα τον βοηθήσει να δυναμώσει τη δική του φωνή παντού και σε τοπικό επίπεδο, στους δήμους και σε περιφερειακό και πανελλαδικό, αλλά και πανευρωπαϊκό. Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κάλεσε τους νέους ανθρώπους να προσέλθουν στις κάλπες, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός σπερματοζωαρίου. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ειδικά στους νέους. Για να γεννηθούμε, ένα σπερματοζωάριο δεν δείλιασε, έφυγε μπροστά, δεν έμεινε πίσω να κοιτάει τι κάνουν τα άλλα. Ξεκίνησε και τελικά τα κατάφερε. Αποφάσισέ το λοιπόν. Μην μένεις πίσω, ψήφισε».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, εκτίμησε πως θα έχουμε σύντομα εθνικές εκλογές και ισχυρίστηκε ότι οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη σοφία από τους πολιτικούς. «Σήμερα είναι μία γιορτή για τη Δημοκρατία. Εύχομαι να εκλεγούν οι πιο ικανοί, οι πιο εργατικοί και κυρίως οι πιο έντιμοι. Και να θυμάται ο ελληνικός λαός, οι πολίτες που σήμερα θα ψηφίσουν, ότι πρέπει, ιδίως στην Ευρωβουλή, να εκλεγούν άνθρωποι που θέλουν να υπηρετήσουν την Ελλάδα και όχι η Ελλάδα να υπηρετήσει αυτούς. Ας αφήσουμε τους πολίτες να εκφραστούν. Θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη σοφία από τους πολιτικούς και οι εξελίξεις θα έρθουν μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών για να οδηγηθούμε πολύ γρήγορα στις εθνικές εκλογές».