Μιλώντας στο 12th Insurance Conference σχετικά με τις προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού για την ελληνική οικονομία, δήλωσε ότι υπάρχει ο φόβος για τη μη πιστή εφαρμογή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και το ενδεχόμενο να κριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις.

«Η πλημμελής εφαρμογή ή και ανατροπή των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, αποτελούν τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».

Μίλησε και πάλι για την ανάγκη ιδιωτικής ασφάλισης των πολιτών, υποστηρίζοντας πως  μπορούν να προκύψουν οφέλη από τις αυξημένες αποταμιεύσεις που θα προκύψουν. «Μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός να στερηθεί στην αρχή ορισμένα φορολογικά έσοδα σε σχέση με το αν δεν υπάρξει καμία φορολογική ελάφρυνση. Αυτή, όμως, η υστέρηση θα είναι πρόσκαιρη, λόγω ακριβώς των δευτερογενών θετικών επιπτώσεων που αναμένονται από τις αυξημένες ιδιωτικές αποταμιεύσεις που θα προκύψουν».

Παράλληλα, ακολούθησε τη γραμμή της ΝΔ για την παρουσία ιδιωτών στο σύστημα υγείας. «Είναι διαπιστωμένο ότι τα δημόσια συστήματα υγείας δεν θα έχουν εσαεί τη δυνατότητα να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες προς όλους. Συνεπώς, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών για υπηρεσίες υγείας θα βαίνει αυξανόμενη, επιτελώντας μία ή και περισσότερες από τις 3 πρώτες βασικές λειτουργίες. Αν η προτεραιότητα του κράτους είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες, τότε δεν μπορεί να τους παρέχει όλες τις υπηρεσίες υγείας».

«Πρόκειται για το διαβόητο ασφαλιστικό Πινοσέτ»

Η κυβέρνηση απάντησε στον Γ. Στουρνάρα, τονίζοντας ότι πρόκειται για το «ασφαλιστικό Πινοσέτ» που θέλει να εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνοδοιπόροι του, προσθέτοντας πως θέλουν και οι δύο να ακυρώσουν τα μέτρα ελάφρυνσης που έχει φέρει η σημερινή κυβέρνηση.

«Πρόκειται για το διαβόητο ασφαλιστικό Πινοσέτ. Ο κος Στουρνάρας αμφισβήτησε και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της καθολικής πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, αμφισβητώντας έτσι μια κεντρική κυβερνητική επιλογή στήριξης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας»

«Ο κος Μητσοτάκης και ο κος Στουρνάρας ετοιμάζονται να ακυρώσουν όλα τα θετικά μέτρα, να περικόψουν και άλλο τις συντάξεις αλλά και να συρρικνώσουν δραματικά το κοινωνικό κράτος. Οι πολίτες που σε λίγες εβδομάδες θα αποφασίσουν οριστικά, μπορούν να πάρουν σήμερα μια πρώτη γεύση για τη κοινωνική ισοπέδωση που θα προκαλέσει η επαναφορά στις σκληρές ταξικές πολιτικές του κου Μητσοτάκη και των συνοδοιπόρων του».