Σύμφωνα με το Reuters, η μετοχή της Eldorado σημείωσε ενδοσυνεδριακά άνοδο έως και 14,6%, μένοντας τελικά στο 13,7%, την ώρα που μάλιστα που ο δείκτης των ομίλων εξόρυξης χρυσού S&P Global Gold Index κατέγραψε ελαφρά πτώση.

Όπως πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η εταιρεία έχει προβλήματα εδώ και χρόνια με την λήψη των απαραίτητων αδειών στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των περιβαλλοντικών κανονισμών.

«Μία πολιτική αλλαγή σε ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον θα έχει πιθανές θετικές επιπτώσεις στις προοπτικές της εταιρείας στη χώρα» έγραψε σε σημείωμά του στους επενδυτές αναλυτής της Desjardins. Εκπρόσωπος της Eldorado αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters. Τον Φεβρουάριο ο CEO της καναδικής εταιρείας, Τζορτζ Ρέιμοντ Μπερνς, ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές πως η εταιρεία «αισθάνεται αισιόδοξη ότι η εκλογική διαδικασία μπορεί να φέρει σημαντική αλλαγή στο κλίμα». 

Η Eldorado, που έχει αναστειλεί την δραστηριότητά της στις Σκουριές, λόγω της αδύναμίας της να αποδείξει ότι η μέθοδος μεταλλουργίας που έχει προτείνει από από το 2011, το flash smelting, είναι εφαρμόσιμη χωρίς να προκαλείται περιβαλλοντική καταστροφή. Η εταιρεία έχει απειλήσει τον Σεπτέμβριο ότι θα ζητήσει αποζημίωση, 750 εκατ. ευρώ, για διαφυγόντα κέρδη, λόγω των καθυστερήσεων.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, όπως έχει σημειώσει επανειλημμένα το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, η μόλυνση στην Χαλκιδική συνεχίζεται. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν διαπιστώσει ξανά και ξανά, συστηματική ρύπανση και υποβάθμιση του ποταμού Μαυρόλακκα που είναι ο αποδέκτης των υγρών αποβλήτων του μεταλλείου Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός. Παράλληλα, με μία σειρά οκτώ αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας από το 2017 έως και το 2019, κατόπιν αντίστοιχων προσφυγών της εταιρείας, το Δημόσιο καλείται να πληρώσει στην Ελληνικός Χρυσός / Eldorado συνολικά περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ, συν τους τόκους. Οι υποθέσεις αφορούν τις οικονομικές χρήσεις 2009-2011 και είναι τριών κατηγοριών.

Διαβάστε τα άρθρα του Π.Μ.Σ. στο TPP εδώ