Σύμφωνα με με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση έχει «τσαλαπατήσει, τσαλακώσει και διαλύσει κάθε λέξη του Συντάγματος» και ότι ψάχνει προσχήματα ώστε να γίνουν οι εθνικές εκλογές όσο πιο αργά γίνεται. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «στην πολιτική παίζει ρόλο και ο τρόπος που φεύγεις όταν χάνεις. Το 2015, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναλάμβαναν ότι το κόμμα τους είναι “κάθε λέξη του Συντάγματος”. Πέρασαν μόνο τέσσερα χρόνια και ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι έχουν τσαλαπατήσει, τσαλακώσει και διαλύσει κάθε λέξη του Συντάγματος. Με αποκορύφωμα τον χειρισμό που γίνεται για να γίνουν οι εκλογές 7 Ιουλίου, με πρόσχημα ότι υπάρχουν ακόμα μαθήματα των Πανελληνίων Εξετάσεων. Θα ευχόμουν να ήταν αυτός ο λόγος. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι».
 
Ο τομεάρχης Εθνικής  Άμυνας της ΝΔ επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται ότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού με αποτέλεσμα να πηγαίνει σε εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια διορισμού από την κυβέρνηση των επικεφαλής της Δικαιοσύνης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση «αδιαφορεί για το τί πιστεύουν οι πολίτες» και είναι παράλληλα «ο χειρότερος τρόπος που μπορεί να κλείσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός ο Α. Τσίπρας».
 
«Είναι ήδη σε αποδρομή η κυβέρνησή του και με το πνεύμα και με το γράμμα του Συντάγματος. Το θέμα του ορισμού νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη είναι βαθιά πολιτικό. Τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου προσπαθεί να βάλει χέρι και να διορίσει τους επικεφαλής της Δικαιοσύνης. Οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν ποιοι λόγοι βρίσκονται πίσω από αυτήν τη μεθόδευση. Η κυβέρνηση όμως δείχνει πρωτοφανή απαξία στην ψήφο του λαού και αδιαφορεί για το τι πιστεύουν οι πολίτες» σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος που μπορεί να κλείσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός ο Α. Τσίπρας» δήλωσε επιγραμματικά ο Β. Κικίλιας.
 

«Η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός»

 
Για τις επικείμενες εθνικές εκλογές, ο Β. Κικίλιας τόνισε πως στόχος της ΝΔ είναι «να καταλάβει και ο τελευταίος συμπολίτης μας ότι θα μειώσουμε πάση θυσία τη φορολογία, ότι θα επαναφέρουμε την τάξη και την ασφάλεια στις γειτονιές μας, θα χειριστούμε τα εθνικά μας θέματα με σεβασμό στον πατριωτισμό των Ελλήνων και ότι θα δημιουργήσουμε, μέσω επενδύσεων, νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας».  
 
Σχετικά με την αυτοδυναμία επισήμανε ότι «δεν είναι αυτοσκοπός», αλλά το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός βλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ ως λύτρωση «θα φέρει πιθανώς και την αυτοδυναμία». Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός με βάση τα ποσοστά και τη δυνατότητα να κυβερνήσει μόνη της η Νέα Δημοκρατία. Ότι το πρόγραμμά μας το αποδέχεται και το θέλει ως λύτρωση ο ελληνικός λαός για να ξαναμπεί η ζωή μας σε μια κανονικότητα και να ξανασταθεί στα πόδια της η μεσαία τάξη, θα φέρει πιθανώς και την αυτοδυναμία. Θα φέρει τη δυνατότητα να κυβερνήσουμε, ακόμα και αν την επιτύχουμε, ενδεχομένως μαζί με όσους αποδεχθούν μετεκλογικά το πρόγραμμά μας».
 
Στη συνέχεια έθεσε μερικά διλλήματα των εκλογών επισημαίνοντας ότι «τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Θέλουμε να μειώσουμε τη φορολογία; Αντέχει σήμερα ο καταστηματάρχης, ο συνταξιούχος, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός υπάλληλος αυτήν τη φορολογία; Αντέχει αυτόν τον ΕΝΦΙΑ; Αντέχει αυτόν τον ΦΠΑ; Θέλει να επανέλθει στη ζωή του η τάξη και η ασφάλεια». Τέλος, αναφορικά με την παρουσία των αρχηγών της Αστυνομίας και του Λιμενικού σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ ανέφερε πως «είναι λυπηρό και στενάχωρο».