Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στη συνεδρίαση συζητήθηκε αναλυτικά το αποτελέσματα των ευρωεκλογών, καθώς και ο σχεδιασμός για την εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου. κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην οργάνωση της μάχης των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Να ληφθεί υπόψη το μήνυμα των πολιτών, στρέφοντας το βλέμμα στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και δίνοντας, ταυτόχρονα, τον αγώνα των ιδεών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της νίκης στις εθνικές εκλογές».
 
Ακόμα, οι κομματικές πηγές που μεταφέρει το πρακτορείο αναφέρουν ότι «το επόμενο διάστημα θα αντιπαρατεθούν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνητικό έργο του, θα αναδείξει το πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της  ανάπτυξης, με έμφαση στην παραγωγή και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, το κοινωνικό κράτος και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών».

Σημειώνεται ακόμα πως κατά τις ίδιες πληροφορίες, «αποφασίστηκε, η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες μέρες  και περιοδείες όλου το στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας. Είναι τόσο εφικτή, όσο και αναγκαία για τη χώρα η νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές».

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης συνομιλώντας με δημοσιογράφους μέλη της ΠΓ έκαναν λόγο για «εξαιρετική, ουσιαστική, σε βάθος συζήτηση», «από τις καλύτερες συζητήσεις που έγιναν στην ΠΓ».
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Documento πριν από τη συνεδρίαση, μεταξύ των αιτιών που για αρκετά στελέχη συνετέλεσαν στο αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, ήταν η αποχή και η χαμηλή συσπείρωση για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ όλες οι πλευρές φαίνεται να ρίχνουν βάρος στην ανάγκη ανάδειξης του προγράμματος του κόμματος. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ήδη έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας για τα μέτρα που έχει ανακοινώσει πως  «η αμφισβήτηση και η πολεμική απέναντί τους από σειρά στελεχών της ΝΔ δείχνει ότι όχι μόνο δεν είναι αμελητέα αλλά το αντίθετο δεν πρέπει να θεωρούνται καθόλου δεδομένα».