Σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλτζερ, ο ίδιος αναμένεται να απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή. Όπως μεταδίδει ο Guardian, η δήλωση του εμπειρογνώμονα έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη δήλωση των συνηγόρων του Ασάνζ πως ο ιδρυτής των Wikileaks είναι πάρα πολύ άρρωστος για να εμφανιστεί μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης στην τελευταία ακροαματική διαδικασία για την υπόθεσή του την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως ο Ασάνζ μεταφέρθηκε στον νοσοκομειακή πτέρυγα της φυλακής Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου εκτίει ποινή 50 εβδομάδων για την «παραβίαση των περιοριστικών όρων» του. Υπενθυμίζεται πως κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας από τις ΗΠΑ, για τη δημοσίευση απορρήτων εγγράφων για τις αμερικανικές στρατιωτικές δραστηριότητες, συνολικά 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ και δεκαετίες φυλάκισης αν καταδικαστεί.

Μετά τη συνάντηση με τον Ασάνζ, τον οποίο επισκέφτηκαν και ιατρικοί εμπειρογνώμονες, ο Μέλτζερ θα δηλώσει πως φοβάται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα του κρατούμενου θα παραβιαστούν σοβαρά εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, και θα καταδικάσει αυτό που εκείνος περιγράφει ως «εσκεμμένη και συντονισμένη κακοποίηση που προκλήθηκε για χρόνια» σε αυτόν.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, ο δικηγόρος του ιδρυτή των WikiLeaks δήλωσε ότι είναι πολύ άρρωστος για να εμφανιστεί μέσω βιντεοσύνδεσης στην ακρόαση για το αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοση του.

«Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου καλά», δήλωσε ο δικηγόρος του Ασάνζ, Γκάρεθ Πιρς, ενώ η δικαστής Έμα Άρμπουτνοτ είπε πως «Δεν είναι πολύ καλά». Τα WikiLeaks ανακοίνωσαν ότι ανησυχούν πολύ για την υγεία του Ασάνζ και ότι έχει μεταφερθεί στη νοσοκομειακή πτέρυγα της βρετανικής φυλακής Μπέλμαρς όπου κρατείται. Η υγεία του επιδεινώθηκε στη φυλακή και έχει χάσει πολύ βάρος, ανέφεραν τα WikiLeaks. Η επόμενη ακρόαση στο αίτημα έκδοσης έχει οριστεί για τις 12 Ιουνίου.