Η αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ το Σάββατο έχει δημιουργήσει αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος, ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην Φ. Γεννηματά για την απόφαση της να του προτείνει την τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο του Επικρατείας, τονίζοντας πως πλέον είναι ελεύθερος να υπερασπιστεί τις θέσεις του χωρίς κομματικές δεσμεύσεις.

«Η κυρία Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συναντηθούμε σήμερα. Στη συνάντηση μας μου είπε πως θεωρεί ότι έχουμε διαφορές ως προς τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, ότι είχε υποθέσει  πως  επιθυμώ να διαδραματίζω ένα ευρύτερο ρόλο και ότι σε κάθε περίπτωση έχει δεσμευθεί να τοποθετήσει στη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ άλλο πρόσωπο. Μου είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε να φανεί ότι δεν στηρίζω εκλογικά το ΚΙΝΑΛ και ως εκ τούτου η τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα μπορούσε να καλυφθεί από εμένα.

Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρόταση της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Εξέφρασα τη βεβαιότητα μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της  ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά  την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας».

Η Γεννηματά τον κατηγορεί για διευκόλυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Η Φ. Γεννηματά δήλωσε την Κυριακή ότι είναι απογοητευμένη με την αποχώρηση του και τόνισε πως με αυτή του την πράξη εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κανείς δεν πρέπει να απέχει από τον αγώνα που δίνει το ΚΙΝΑΛ κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, ενώ υπεραμύνθηκε της επιλογής της να τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον πρώην δήμαρχο Αθηνών, Γιώργο Καμίνη.

«Την περασμένη Κυριακή οι πολίτες με την ψήφο τους υποχρέωσαν τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές. Σήμερα με την επιλογή τους θα βάλουν τέρμα στην καταστροφική πολιτική του και στην Αυτοδιοίκηση, σε Δήμους και Περιφέρειες. Στις εθνικές εκλογές πρέπει να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Αυτή τη στρατηγική υπηρετώ με την επιλογή του Γιώργου Καμίνη. Σηματοδοτεί τη διεύρυνση του χώρου, ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον Σύριζα ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής. Για να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Λυπάμαι για την απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου, του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα , ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά. Οι απόντες σε αυτή την κρίσιμη μάχη διευκολύνουν απλά τον ΣΥΡΙΖΑ».

Δημιουργία στρατοπέδων στο ΚΙΝΑΛ

Η ρήξη Βενιζέλου – Γεννηματά έφερε αντιδράσεις εντός του ΚΙΝΑΛ και δημιούργησε στρατόπεδα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πηγές από το περιβάλλον του Κώστα Σημίτη τονίζουν πως ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει «κεραυνοβολημένος και θυμωμένος» από την απόφαση της Φ. Γεννηματά.

Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Σταμάτης Μαλέλης, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι η Φ. Γεννηματά προσέφερε στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να κατέβει υποψήφιος όπου επιθυμούσε, αρκεί να συνεχιστεί η μάχη κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Βενιζέλος δεν πρέπει να φύγει, είναι εξαιρετικό στέλεχος και  πρέπει να δώσει τη μάχη, ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Όποιος σήμερα φεύγει και εγκαταλείπει τη μάχη ουσιαστικά βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Φώφη Γενηματά του είπε “κατέβα όπου θέλεις, να δώσεις τη μάχη”, αυτή τη στιγμή έχουμε μάχη, έχουμε πόλεμο».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε την Κυριακή στην ΕΡΤ πως δεν ευσταθούν τα όσα είπε ο Ευ. Βενιζέλος για συνεργασία του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όπως και κάθε πρόεδρος κόμματος έχει την απόλυτη επιλογή για τον πρώτο στο Επικρατείας με ό,τι αυτό συμβολίζει. Το ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει την διεύρυνση του χώρου, έχουμε ανοίξει μια μεγάλη πόρτα για τους προοδευτικούς πολίτες που έχουν κουραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δίνουμε μια μάχη πέρα και πάνω από πρόσωπα, που έχει ως στόχο να ηττηθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσει το ΚΙΝΑΛ ανάχωμα στο σχέδιο της ΝΔ».

Ο Γ. Καμίνης τόνισε ότι δεν είχε συζητήσει από την Φ. Γεννηματά την τοποθέτηση του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, επισημαίνοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΚΙΝΑΛ δεν επιδιώκει γέφυρες επικοινωνίες.

«Δεν το είχα σκεφτεί και δεν το είχα συζητήσει. Ήταν μεγάλη έκπληξη που μου ανατέθηκε η θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ. Δεν το είχα σκεφτεί και δεν το είχα συζητήσει, η μέριμνά μου ήταν οι ευρωεκλογές».

Δεν παραιτούμε από θέσεις ευθύνης τόσο σημαντικές, μου ανετέθη αυτή η θέση και θα το πάω μέχρι τέλος γιατί αυτό έχω μάθει να κάνω στη ζωή μου. Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα της ΝΔ. Είμαστε ένα σοσιαλιστικό κεντροαριστερό κόμμα αρχών. Στον δήμο της Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν με βοήθησε καθόλου, δεν συνεργάστηκα καθόλου μαζί του, αντιθέτως συγκρούστηκα και με αυτόν και με τη δεξιά. Δεν πιστεύω ότι όλα κρίνονται από την παραμονή η την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου».

Το Σάββατο υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του Γραμματέα Τομέα Πολιτικής Υποδομών – Μεταφορών του ΚΙΝΑΛ ο Γιάννης Οικονομίδης, κάνοντας λόγο για «κίνηση απαράδεκτη και πραξικοπηματική που  προσβάλει την ιστορία και το κύρος του πλέον επιφανούς στελέχους του Κινήματός μας και ισοδυναμεί με την διαγραφή του από το Κίνημα Αλλαγής». Υποστηρίζει ότι  «μια τέτοια απόφαση διχάζει το Κίνημα και οδηγεί τον πολιτικό μας φορέα, για μια ακόμη φορά, σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας και αυτοκαταστροφής».

Η ΝΔ απορρίπτει τα σενάρια συνεργασίας με Βενιζέλο

Ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να εντάξει σε κάποιο ψηφοδέλτιο της τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόσθεσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ.

«Δεν πρόκειται να μπει σε κανένα ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Η απάντηση είναι “όχι” και δεν είναι προσωπική απάντηση. Για να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε, να κάνουμε το παραμικρό σχόλιο, για το τι συμβαίνει μέσα στο ΚΙΝΑΛ. Είναι άλλο κόμμα, έχει δικά του προβλήματα και πολιτικές διεργασίες. Είναι απρεπές να κάνω το οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο».