Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγές της Πειραιώς, στην ΝΔ τονίζουν πως το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών διαβάζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης των λεγόμενων μη προνομιούχων περιοχών της Αθήνας στον Κ. Μητσοτάκη για την κοινωνική του πολιτική, καθώς είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ επικρατεί σε γειτονιές όπου διαχρονικά κυριαρχούσε η αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνουν ιδιαίτερα τα αποτελέσματα στους Δήμους της Αττικής τονίζοντας πως η επικράτηση της ΝΔ λαμβάνει και ιστορικό εκλογικό χαρακτήρα καθώς στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές ανατράπηκαν εκλογικοί συσχετισμοί δεκαετιών σε σειρά δήμων της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας που όχι μόνον θεωρούνταν προπύργια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αλλά ακόμη και του ΚΚΕ.

Ως παράδειγμα φέρουν το γεγονός ότι από τους 5 δήμους που συγκροτούν την περιφέρεια της Δυτικής Αττικής, οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας κατάφεραν να κερδίσουν τους 4. Στην Ελευσίνα και τη Φυλή επικράτησαν μάλιστα από την πρώτη Κυριακή, ενώ χθες στελέχη που προέρχονται από τη ΝΔ νίκησαν τόσο στον Ασπρόπυργο όσο και στη Μάνδρα. Στα δε Μέγαρα επικράτησε ανεξάρτητος υποψήφιος που δεν υποστηριζόταν από το ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν στο Αιγάλεω, επικράτησε ύστερα από 13 ολόκληρα χρόνια ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Γιάννης Γκίκας ο οποίος μάλιστα κατάφερε να κερδίσει στο νήμα τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Μπίρμπα με μόλις 54 ψήφους διαφορά.

Η έκπληξη, όπως αναφέρουν, έγινε και στον δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού όπου ο νυν κεντροαριστερός δήμαρχος που εκλέγεται τα τελευταία 12 χρόνια έχασε από τον νεοδημοκράτη Γιώργο Τσίρμπα. Αλλαγή φρουράς είχαμε και στο Χαϊδάρι και την Πετρούπολη αφού οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι του ΚΚΕ ηττήθηκαν από ανεξάρτητους υποψήφιους, τα ψηφοδέλτια των οποίων στελεχώνονται και από γαλάζια στελέχη.

Πηγές της Πειραιώς τονίζουν πως το μήνυμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που δίνει το ίδιο βάρος στην ελευθερία και στην αλληλεγγύη για τους αδύναμους, που έστειλε ο Κ. Μητσοτάκης αγγίζει πλέον τους πολίτες που επλήγησαν από την κρίση και αναζητούν μια καλύτερη προοπτική. Τα αποτελέσματα στους δήμους συμβαδίζουν και με το αποτέλεσμα που καταγράφηκε χθες και στην περιφέρεια Αττικής, καθώς ο Γιώργος Πατούλης απέσπασε 67,5% στη Δυτική Αττική, 57,5% στον δυτικό τομέα και 62% στον Πειραιά.


Συνάντηση Μητσοτάκη με τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με τους 8 νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας να εργαστούν σκληρά ώστε να προωθήσουν τα ελληνικά συμφέροντα στην Ευρώπη και να ενισχύσουν με την παρουσία τους την επιρροή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, την αυξημένη ευθύνη που συνεπάγεται για την ευρωομάδα της ΝΔ μία πιθανή νίκη του κόμματος στις εθνικές εκλογές αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι άλλο να είμαστε μια κοινοβουλευτική ευρωομάδα κυβερνώντος κόμματος και άλλο μια ομάδα η οποία είναι στην αντιπολίτευση. Αυτό αυξάνει τις ευθύνες μας».

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ενόψει της συγκρότησης της κοινοβουλευτικής ομάας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της επιλογής του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.