Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε κόμματα της αντιπολίτευσης τα νομοσχέδια που αναμένεται να περάσει αυτή την και την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν η κύρωση συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος και η κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για τη βιοποικιλότητα.

Την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα εισαχθούν στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ενώ την Παρασκευή το νομοσχέδιο για την αποδοχή δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αντίθετα, για την επόμενη εβδομάδα φαίνεται πως μετατίθεται η ψήφιση των δασικών χαρτών. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω πιθανής καθυστέρησης της μετάβασης του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προκήρυξη των εκλογών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο πρωθυπουργός πρόκειται να πάει στο προεδρικό μεταξύ 10 και 13 Ιουνίου και όχι την ερχόμενη Δευτέρα, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας πως επιχειρεί να περάσει στο πόδι τα νομοσχέδια, ενώ επισήμανε πως δεν έχει πλέον καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να λαμβάνει αποφάσεις. Ζητά να υπάρξει ο στοιχειώδης σεβασμός απέναντι στους θεσμούς.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε 3 ημέρες, επιχειρεί να περάσει 4 νομοσχέδια στο πόδι και άγνωστο αριθμό τροπολογιών. Η ΝΔ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν προτίθεται να συμπράξει στον ευτελισμό των Θεσμών από μια κυβέρνηση που δεν έχει πλέον καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να λαμβάνει αποφάσεις. Αποχωρούμε λοιπόν από όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, διότι δεν δεχόμαστε να είμαστε παρόντες σε μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε, ήδη, από χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως είχε ανακοινώσει μετά τις ευρωεκλογές, αλλά επέλεξε να καθυστερήσει μια εβδομάδα δείχνει από μόνο του ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μήνυμα που τους έστειλαν οι πολίτες, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Φεύγοντας, ας δείξουν τον στοιχειώδη σεβασμό στους Θεσμούς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη, καθώς τα συγκεκριμένα νομοσχέδια θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί με άνεση χρόνου.

«Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή τη διαδικασία. Τα νομοσχέδια τα οποία έρχονται, θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα με άνεση και να έχουν ψηφιστεί. Το γεγονός ότι έρχονται τώρα και σοβαρά μάλιστα νομοσχέδια, ιδιαίτερα οι Κώδικες, μας δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση των Επιτροπών, θα καταγγείλουμε αυτό το γεγονός, θα πούμε τη θέση μας και δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Βασίλης Γκεγκέρογλου, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παραστούν στις ψηφοφορίες για τα νομοσχέδια και έκανε λόγο για την «τρίτη μεθόδευση» της κυβέρνησης μετά την αλλαγή ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την υπόθεση Novartis.