Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, που επικαλείται πληροφορίες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», οι γιατροί της οργάνωσης καταγγέλλουν ότι περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται  εγκλωβισμένοι σε κέντρα κράτησης σε όλη τη Λιβύη, ζώντας κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Όπως επισημαίνεται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ζουν σε χώρους που είναι εντελώς ακατάλληλοι για τη φιλοξενία ανθρώπων για μακρές περιόδους όπως  παλιά σχολεία, υπόστεγα, χτίσματα τα παράθυρα των οποίων έχουν συχνά σφραγιστεί με τούβλα. Παράλληλα, υποσιτίζονται επί πολλούς μήνες και είναι μονίμως εκτεθειμένοι σε αρρώστιες λόγω και των ιδιαίτερα ακατάλληλων καταλυμάτων.

Ο Σαμ Τέρνερ, επικεφαλής της αποστολής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Λιβύη, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους ανθρώπους, καθώς  «δεν υπάρχουν ασφαλείς τοποθεσίες στη Λιβύη όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ώστε να γλιτώσουν από τους κινδύνους της σύρραξης».

Σημειώνεται ότι ο εμφύλιος που μαίνεται στη Λιβύη από τον Απρίλιο ανάμεσα στον αυτοανακηρυγμένο Λιβυκό Εθνικό Στρατό και τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και έχει έδρα την πρωτεύουσα, έχει αναγκάσει περισσότερους από 75.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο Ζουλιάν Ρεκμάν των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» δήλωσε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης μπορούν και πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει ως προς την υποδοχή προσφύγων. Υπογράμμισε ότι έχουν μεν διανοιχθεί ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να μεταφέρονται πρόσφυγες σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά την ίδια ώρα συνεχίζει να χορηγείται βοήθεια στη λιβυκή ακτοφυλακή ώστε να οδηγεί σε κέντρα κράτησης τους ανθρώπους που διασώζονται στη θάλασσα.