Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για την Ελλάδα στο πλαίσιο της τρίτης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης, οι αρμόδιοι επίτροποι της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβκσις και Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζουν ότι αφενός έχει σημειωθεί πρόοδος στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από το μνημόνιο, αφετέρου εντοπίζουν μια σειρά από κινδύνους στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
 
Ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, έκανε λόγο συγκεκριμένα για «αξιόλογα αποτελέσματα» που κατάφερε να πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με σημαντικό πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά το 2018. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «πολύ θετικό για τον ελληνικό λαό» το γεγονός ότι η χώρα επιστρέφει σταδιακά στις αγορές. Ο Π. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η Κομισιόν θα παρακολουθήσει στενά τους επόμενους μήνες την πορεία του πλεονάσματος και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της χώρας, όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση.
 
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση της Ελλάδας, ο  επίτροπος οικονομικών ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση για να βγει από το πρόγραμμα και να διασφαλίσει ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι εντός τροχιάς». Ωστόσο υπογράμμισε ότι έχουν σημειωθεί ορισμένες καθυστερήσεις και κάποια βήματα προς τα πίσω που δεν είναι «στον σωστό δρόμο», επιβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές οι πολιτικές στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχους τους επόμενους μήνες.

«Δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών»

 
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε με τη σειρά του ότι τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στη «μεταρρυθμιστική πορεία» της χώρας, προσθέτοντας ότι το τελευταίο πακέτο που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ, είναι «δαπανηρό» και δεν ακολουθεί «τη σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση». Ανέφερε επίσης ότι κάτι τέτοιο ανατρέπει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από το 2019 και μετέπειτα.
 
Τέλος, ο Β. Ντομπρόβσκις προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «περιθώριο ελιγμών» εάν η Ελλάδα επιθυμεί να συνεχίσει την επιτυχή επιστροφή της στις αγορές, καθιστώντας αναγκαία την τήρηση στις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη δημοσιονομική πορεία και τις μεταρρυθμίσεις. Υπογράμμισε ότι αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί και στο Eurogroup του Ιουνίου που ενδέχεται να είναι «μια δύσκολη συζήτηση».

«Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 είναι στο 4,1% του ΑΕΠ»

Σε αντίδρασή του, το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6 μονάδες, ενώ παράλληλα δημιουργεί αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. Δεδομένου ότι τα ψηφισθέντα μέτρα έχουν κοστολογηθεί στο 0,6 % του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών είναι βέβαιο ότι ο στόχος του 2019 θα επιτευχθεί. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχες επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έχει εκφράσει και στο παρελθόν η Κομισιόν, χωρίς ωστόσο να επαληθευτεί, ζητώντας παράλληλα επανεκτίμηση των δεδομένων το φθινόπωρο.