Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σ. Ζαρκαντζιάς, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα  με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η εισαγγελική παρέμβαση, που προκλήθηκε από τα επεισόδια της Τρίτης στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ, περιορίζεται στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα της παράνομης βίας και της διακοπής συνεδρίασης του πανεπιστημιακού οργάνου. Τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν κατά τα ίδια επεισόδια απαιτούν έγκλιση και θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας των διωκτικών Αρχών εάν και εφόσον κατατεθούν μηνύσεις.

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κληθείς να σχολιάσει, σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ, τα επεισόδια στο ΑΠΘ τα χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτα, απολύτως καταδικαστέα». Συνέχισε λέγοντας πως «είμαστε η μόνη κυβέρνηση τόσες δεκαετίες που είπε ότι όντως υπάρχει παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια και συγκροτήσαμε μία ομάδα εργασίας με τον κύριο Παρασκευόπουλο με εγκληματολόγους, εκπροσώπους της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας , όλων των αρμόδιων φορέων και βγήκε ένα πόρισμα.

Όσον αφορά τις συζητήσεις περί πανεπιστημιακού ασύλου δήλωσε πως «ζητήσαμε από τις Συγκλήτους, συμπεριλαμβανομένης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, να κάνουν σχόλια επί του πορίσματος και τι προτείνει το πόρισμα να γίνει. Σιωπή! Δεν σας κάνει εντύπωση; Υπάρχει ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, που σας είπα, που υπονομεύει τις δημοκρατικές δομές». Και κατέληξε πως «δεν είναι μόνο το ΑΠΘ. Υπάρχει θέμα και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, υπάρχει πρόβλημα με τα κτήρια του Πολυτεχνείου κάτω στην Πατησίων και υπάρχει πρόβλημα και στο ΑΠΘ που έχουμε ζητήσει πολλές φορές να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και για τα οποία πάλι δεν έχουμε απαντήσεις».


Νέα παρέμβαση φοιτητών σε πρυτανική εκδήλωση

Την αναβολή της εκδήλωσης για την παρουσίαση των 11 υποψηφίων αντιπρυτάνεων στις προσεχείς πρυτανικές εκλογές της 11ης Ιουνίου ανακοίνωσε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Θεόδωρος Δαρδαβέσης, έπειτα από την είσοδο φοιτητών στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», όπου θα γινόταν η ενημέρωση των μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι φοιτητές πριν αρχίσει η εκδήλωση, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των πρυτανικών Αρχών, ζήτησαν από τους υποψηφίους αντιπρυτάνεις να τοποθετηθούν για τα γεγονότα και να καταδικάσουν τον συνάδελφό τους, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Κωνσταντίνο Τοκμακίδη, ζητώντας την απομάκρυνσή του από το Πανεπιστήμιο, ισχυριζόμενοι ότι γρονθοκόπησε φοιτητή. Ο Σ. Δαρδαβέσης συνομίλησε με τους εκπροσώπους των φοιτητών και τους ζήτησε να καταθέσουν τις θέσεις τους, δεσμευόμενος να τις μεταφέρει στα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα.