Μετά τις έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει εδώ και εβδομάδες η διατύπωση του ορισμού του βιασμού όπως καταγράφεται στο άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε σε διευκρινήσεις σχετικά με τις ποινές του βιασμού.

Όπως επισημαίνεται, οι ποινές άνω των τριών ετών είναι εκτιτέες σε κάθε περίπτωση, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσε να χορηγηθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή μετατροπή της σε χρηματική ποινή. Εκτιτέες σε κάθε περίπτωση είναι και οι προβλεπόμενες ποινές του υπό ψήφιση Ποινικού Κώδικα και οι οποίες αφορούν το έγκλημα του βιασμού και άλλα εγκλήματα που στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Ως κακούργημα με ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια τιμωρείται και η περίπτωση που το θύμα «παγώνει», όταν αντιμετωπίζει το δράστη του εγκλήματος, εξαιτίας παροδικής εξ αυτού του λόγου ανικανότητάς του να αντισταθεί (άρθρο 338 παρ. 1). Με φυλάκιση από δύο έως πέντε χρόνια τιμωρείται η περίπτωση εκείνη που κάποιος υποχρεώνεται σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, με κατάχρηση σχέσης εργασιακής εξάρτησης οποιασδήποτε φύσης, δηλαδή σε κάθε εργασιακό χώρο (άρθρο 343 περ. α).

Αναλυτικά οι διευκρινήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης:

1)Τιμωρούνται ως κακουργήματα, με ποινή κάθειρξης, δηλαδή με ποινή από 5 έως 15 έτη, οι περιπτώσεις που

α) Ασκείται σωματική βία κατά του θύματος (άρθρο 336 παρ. 1). Ως σωματική βία θεωρείται και η περιαγωγή του θύματος σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση με υπνωτικά ή ναρκωτικά ή άλλα ανάλογα μέσα

β) Ασκείται ψυχολογική βία κατά του θύματος, μέσω της έκφρασης απειλής σοβαρού και άμεσου κινδύνου για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα (άρθρο 336 παρ. 1)

2) Όταν στο θύμα ασκείται ψυχολογική βία χαμηλότερης έντασης, όταν δηλ. απειλείται με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη και εξαναγκάζεται έτσι σε γενετήσια πράξη με τον δράστη, τότε επιβάλλεται ποινή από 3 έως 5 έτη.

Σήμερα, η απειλή οποιασδήποτε παράνομης πράξης δεν περιγράφεται στο έγκλημα ως το αποκλειστικό στοιχείο που πρέπει να αναζητείται για την επιβολή τιμωρίας στο δράστη. Έτσι, η νομολογία περιπτωσιολογικά αναζητούσε όχι οποιαδήποτε απειλή, αλλά επιπρόσθετα το στοιχείο του να είναι «άμεση» και «σπουδαία», καθώς και το στοιχείο του να στρέφεται κατά «ουσιώδους δικαιώματος» του δράστη, περιορίζοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής του εγκλήματος. Με το σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα δεν απαιτείται η αναζήτηση τόσων αξιολογικών και δυσαπόδεικτων στοιχείων, αλλά αρκεί μόνη η απειλή παράνομης πράξης για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος.

3) Τιμωρείται ως κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών, η περίπτωση που το θύμα «παγώνει», όταν αντιμετωπίζει το δράστη του εγκλήματος, εξαιτίας παροδικής εξ αυτού του λόγου ανικανότητάς του να αντισταθεί (άρθρο 338 παρ. 1).

4) Τιμωρείται με φυλάκιση από 2 έως 5 έτη και χρηματική ποινή η περίπτωση που κάποιος υποχρεώνεται σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, με κατάχρηση σχέσης εργασιακής εξάρτησης οποιασδήποτε φύσης, δηλαδή σε κάθε εργασιακό χώρο, (άρθρο 343 περ. α) ). Σήμερα η περίπτωση αυτή τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έτος έως 5 έτη και δεν αφορά παρά τις περιπτώσεις εξαναγκασμού από δημόσιο υπάλληλο προσώπου που εξαρτάται από αυτόν υπηρεσιακά.

Για όλες τις παραπάνω πράξεις προβλέπεται ότι αν έχουν τελεστεί με ιδιαίτερη σκληρότητα ή κατά θύματος που δεν μπορούσε να προστατεύσει τον εαυτό του επιβάλλεται βαρύτερη ποινή (άρθρο 79 παρ. 5). Σε κάθε περίπτωση, για όλα τα παραπάνω, επισημαίνεται ότι με το νέο σύστημα ποινών οι επιβαλλόμενες άνω των 3 ετών ποινές είναι σε κάθε περίπτωση εκτιτέες, ενώ με το προϊσχύσαν καθεστώς στις περιπτώσεις αυτές μπορούσε να χορηγηθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή μετατροπή της σε χρηματική ποινή. Η προστασία αυτών των αγαθών και η επιδιωκόμενη επιβολή του σεβασμού τους, σαφώς, είναι αυξημένη.

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Λίγες ώρες πριν υπάρξουν οι παραπάνω διευκρινήσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, μετά από κάλεσμα της ανοιχτής Συνέλευσης «Χωρίς ΣυΝΑΙνεση είναι Βιασμός», η οποία ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχωρίσει τον βιασμό σε διαφορετικά είδη.

Υπογράμμιζαν ότι στον ποινικό κώδικα δεν ελήφθη καθόλου η διάσταση της συναίνεσης, ενώ η αντίδραση ήταν έντονη για το γεγονός ότι θεωρείται πλημμέλημα ο βιασμός. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά ήταν τα «Ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη, καμία άλλη δολοφονημένη», «Θα βγαίνω, θα πίνω και λόγο δεν θα δίνω, αργά θα γυρνάω και μίνι θα φοράω».

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του Θάνου Καμήλαλη Χωρίς συναίνεση και με «παράθυρα» ατιμωρησίας ο νέος ορισμός του βιασμού