Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ, ερωτηθείς για την έκθεση της Κομισιόν, απάντησε πως επισημαίνεται αυτό που λέει ο ίδιος εδώ και πολύ καιρό, «η τεράστια ολιγωρία σε υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του κράτους».

Ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως «γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση αυτή η παρέμβαση» καθώς και ότι «η αποδοχή της εκλογικής νίκης της ΝΔ από αγορές ήταν εξαιρετικά θετική. Η ψήφος εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση θα μας δώσει μεγαλύτερη ελευθερία για να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Δεν πρόκειται ο ελληνικός λαός να πληρώσει τα σπασμένα της απερχόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μέτρα που ψηφίζονται τώρα να επανέλθουν από την πίσω πόρτα».

Όσον αφορά το σχέδιό του για την οικονομία, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως χρειάζεται μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τις επενδύσεις, καθώς και ότι οι εκλογές θα είναι ωφέλιμες για την οικονομία. «Θέλουμε να πετύχουμε μείωση μη μισθολογικού κόστους μέσα από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μειώνοντας τις εισφορές στην κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% εντός 4ετίας. Πιστεύω πως ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξάνεται σε διπλάσιο ποσοστό από την αύξηση του ΑΕΠ» δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευση.


Υποδειγματική η σύμβαση εργαζομένων – επιχειρηματιών 

Συμπλήρωσε ότι στον κλάδο του τουρισμού υπάρχει εργασιακή ειρήνη με προωθημένες συζητήσεις και συνεννοήσεις σε επίπεδο κλαδικών συμβάσεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αναγνωρίζω στον ελληνικό τουρισμό το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία» τονίζοντας πως «η σύμβαση μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών στον κλάδο του τουρισμού είναι υπόδειγμα, καλύπτει τα συμφέροντα των εργαζομένων σε πολύ καλύτερο βαθμό. Δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας αλλά θα απαιτήσουμε η επιτυχία της επιχείρησης να μοιράζεται δίκαια στους εργαζομένους με κίνητρα που θα δίνουμε. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας».

Επισήμανε πως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να γίνει ολόκληρη και όχι λειψή όπως έγινε. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών βελτιώνει τη φορολογική συμμόρφωση. Τελικός στόχος είναι να υπάρχουν δύο συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11%, και συνολικά το τουριστικό πακέτο να είναι στο 11%, μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 10% και μείωση φόρου στα μερίσματα στο 5%», υποσχόμενος πως θα δώσει κίνητρα στα ξενοδοχεία ώστε να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία έκπτωση στη βιώσιμη ανάπτυξη.


«Το Πολυτεχνείο είναι άντρο μπαχαλάκηδων»

Για τα ζητήματα της ασφάλειας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως αυτά δεν αφορούν μόνο μία πολιτική καταστολής. «Χρειάζονται νέα έργα, όπως το νέο μουσείο, κίνητρα για επιχειρήσεις που θα πάνε σε υποβαθμισμένες περιοχές. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία συνοικία που θα είναι υπεράνω του νόμου. Δεν μπορώ να ανεχτώ ότι το εμβληματικό κτίριο του Πολυτεχνείου είναι άντρο μπαχαλάκηδων και εμπόρων ναρκωτικών. Για αυτό το άσυλο θα καταργηθεί» επισήμανε

Κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί με την επένδυση στο Ελληνικό λέγοντας πως  «λείπουν δύο υπουργικές αποφάσεις ρυθμιστικού χαρακτήρα και ο διαγωνισμός για το καζίνο. Μπορούν να υπογραφούν μέσα σε δύο εβδομάδες. Το όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μετατρέψει το Ελληνικό σε ένα τεράστιο λαχανόκηπο. Αυτές οι ιδεοληψίες έβαλαν εμπόδια» υπογράμμισε.


Θέσπιση συμβουλίου Περιφερειαρχών

Την πρόθεσή του να θεσπίσει Συμβούλιο Περιφερειαρχών που θα συνεδριάζει κάθε δύο μήνες στο Μαξίμου ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Κ.Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με τους 13 περιφερειάρχες που εξελέγησαν πριν λίγες μέρες. Όπως είπε θα υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα που θα αφορά θεσμικά θέματα ή συγκεκριμένα ζητήματα που χρειάζονται σχεδιασμό. 

Τόνισε πως οι περιφέρειες αποτελούν πυλώνες για ένα αναπτυξιακό σχέδιο στη χώρα, λεωφόρους για να απλωθεί σε όλη την επικράτεια ένα τολμηρό σχέδιο αναγέννησης. «Θέλω να σας εμπιστευτώ και αυτό να το κάνω πράξη. Θέλω να ζητήσω γραπτώς τις σκέψεις και τις προτεραιότητες σας για την επόμενη πενταετία για έργα και δράσεις που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος και την στήριξη των πιο αδύναμων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.