Άνοιξε η αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων και για τους υποψηφίους των Γενικών και των Εσπερινών Λυκείων με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Στο Γ1 θέμα, αυτό της έκθεσης, που βαθμολογείται με 40 μονάδες από τις 100 συνολικά, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να σχολιάσουν τη δράση των ενεργών πολιτών ως βάση της σύγχρονης δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να περιγράψουν τεκμηριωμένα σε ένα άρθρο 500-600 λέξεων τις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης κάνει πράξη τη δημοκρατία στην καθημερινότητά του καθώς και τις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος.
                                
Τα θέματα βασίστηκαν στο απόσπασμα από το βιβλίο «Το μέλλον της Δημοκρατίας» του Νορμπέρτο Μπόμπιο (Norberto Bobbio), Ιταλού πολιτικού επιστήμονα και φιλοσόφου. Ο τίτλος του αποσπάσματος, το οποίο οι υποψήφιοι κλήθηκαν να το αποδώσουν περιληπτικά και να απαντήσουν σε ασκήσεις κατανόησης κειμένου, ερωτήσεις θεωρίας και λεξιλογικές ασκήσεις ήταν «Επίκληση των αξιών της Δημοκρατίας».
 
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχιστούν την Δευτέρα 10 Ιουνίου για τους υποψηφίους ΓΕΛ με τις εξετάσεις των μαθημάτων προσανατολισμού, ήτοι τα Αρχαία Ελληνικά για την ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών και τα Μαθηματικά για τις ομάδες προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι εξετάστηκαν στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας μία ημέρα νωρίτερα, οι εξετάσεις συνεχίζονται το Σάββατο 8 Ιουνίου με το μάθημα της Άλγεβρας.