Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο Ευ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι μαζί με την μη μείωση του αφορολόγητου θα καταργηθούν και τα αντίμετρα. Τόνισε ότι «ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων έχουν ήδη νομοθετηθεί. Ένα μέρος είναι σε όσα ανακοινώσαμε με τον πρωθυπουργό στο Ζάππειο. Είναι ένα λίγο διαφορετικό μίγμα».

«Χρειαζόμαστε στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα»

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης σχετικά με τη μείωση του εισοδήματος των μεσαίων στρωμάτων, δήλωσε πως υπήρξαν αστοχίες της κυβέρνησης και τόνισε ότι ο Α. Τσίπρας και η πολιτική της κυβέρνησης θα δικαιωθούν όταν τα μέτρα ελάφρυνσης φτάσουν στη μεσαία τάξη.

«Η μεσαία τάξη είναι ένα κομμάτι που είναι μαγαζατορες, ένα που είναι μικροεπιχειρηματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι όχι μεγάλοι μάνατζερ. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχουμε μια στοχευμένη πολιτική για τα μεσαία στρώματα και σιγά σιγά καθώς βγαίνουμε από την κρίση κάνουμε φοροελαφρύνσεις. Γιατί σε όλη την Ευρώπη πλήττεται η μεσαία τάξη; Γιατί πληρώνουν περισσότερο για τα σπίτια, την παιδεία και την υγεία και την ιδιωτική ασφάλιση. Και για αυτό το διαθέσιμο εισόδημά τους είναι μικρότερο. Η μεσαία τάξη πλήττεται σε όλη την Ευρώπη γι' αυτό δεν ψήφισε τα δεξιά κόμματα.

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να έχει προτεραιότητες. Άρα αν είμαστε σε μια κατάσταση όπως το 2015, πρέπει να αρχίσεις από κάπου. Εγώ καταλαβαίνω ότι η μεσαία τάξη δεν έχει δει τσέπη του το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλύτερα” σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Αυτό εννοεί ο πρωθυπουργός ότι είπε ότι εμείς κατανοούμε ότι υπάρχουν μεσαία στρώματα που τους έχουμε σταθεροποιήσει, αλλά έχουν ανάγκες που δεν τις ικανοποιήσαμε».

Υπήρχαν και προβλήματα για τη διακυβέρνηση. Τώρα είναι άλλο παιχνίδι. Ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, ποιος έλυσε το θέμα του χρέους για να κάνουμε τώρα τη συζήτηση για τη μεσαία τάξη. Εμείς έχουμε δώσει τη δυνατότητα για τον ελληνικό λαό να μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει προγράμματα.

Αν έλεγα ένα λάθος που κάναμε είναι ότι δεν δώσαμε τη σημασία που έπρεπε ήταν στη δημόσια διοίκηση. Φταίμε όλοι. Δεν κάναμε αρκετά πράγματα για να αναδιαμορφώσουμε τη δημόσια διοίκηση. Της δώσαμε μεγαλύτερη διαφάνεια, προσπάθησε να λύσει προβλήματα, αλλά κάναμε λιγότερα από όσα μπορούσαμε να κάνουμε».

Βλέπει άλλο παιχνίδι στις εθνικές εκλογές

Ερωτηθείς για τη μεγάλη διαφορά των 9,5 μονάδων που κατέγραψε η ΝΔ στις ευρωεκλογές, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως παρά τα προβλήματα και την ανάλυση του κυβερνητικού επιτελείου, οι εθνικές εκλογές αποτελούν «άλλο παιχνίδι» που κρίνει το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.

«Υπήρχαν και προβλήματα για τη διακυβέρνηση. Τώρα είναι άλλο παιχνίδι. Ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, ποιος έλυσε το θέμα του χρέους για να κάνουμε τώρα τη συζήτηση για τη μεσαία τάξη. Εμείς έχουμε δώσει τη δυνατότητα για τον ελληνικό λαό να μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει προγράμματα.

Αν έλεγα ένα λάθος που κάναμε είναι ότι δεν δώσαμε τη σημασία που έπρεπε ήταν στη δημόσια διοίκηση. Φταίμε όλοι. Δεν κάναμε αρκετά πράγματα για να αναδιαμορφώσουμε τη δημόσια διοίκηση. Της δώσαμε μεγαλύτερη διαφάνεια, προσπάθησε να λύσει προβλήματα, αλλά κάναμε λιγότερα από όσα μπορούσαμε να κάνουμε».