Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Ε. Αχσιόγλου υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε με την βοήθεια του ελληνικού λαού να βγάλει τη χώρα εκτός μνημονίων, με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να προωθεί μέτρα ελάφρυνσης. Στάθηκε στο ότι μετά τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές, κύκλοι των δανειστών ξεκίνησαν να επαναφέρουν τα ζητήματα μνημονιακής ατζέντας, τα οποία και θα εφαρμόσει η ΝΔ σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.

«Το ο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είμαστε εκτός μνημονίων και είμαστε σε μία συνθήκη που μπορούμε να λαμβάνουμε μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας και να τα εφαρμόζουμε, αυτό είναι κεκτημένο του ίδιου του ελληνικού λαού, όπως είναι και αποτέλεσμα του έργου και των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Είδαμε όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, συγκεκριμένους κύκλους των ευρωπαϊκών θεσμών, να επαναφέρουν μια ατζέντα, η οποία είχε οριστικά αφεθεί στο παρελθόν. Είδαμε να θέτουν ακόμα και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα, ένα θέμα το οποίο ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, δηλαδή από το 2015. Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο πως αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο θέμα επανέρχεται από συγκεκριμένους κύκλους των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι ασύνδετο με το ότι στην ατζέντα της ΝΔ κυριαρχεί η μείωση του δημοσίου και η επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να τίθενται στην γνώση των πολιτών προκειμένου να τα συνεκτιμήσουν ενόψει των εθνικών εκλογών. Επίσης, η στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης (στη μείωση του ΦΠΑ, στο επίδομα στέγασης, στις αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους), τα οποία χαρακτηρίζει ως παροχολογία, δωράκια και επιδόματα εξαγοράς, μπορεί να βρει ένα θαυμάσιο άλλοθι περικοπών στις εκτιμήσεις και τις θέσεις των συντηρητικών κύκλων της ΕΕ.

Αυτό που επισημαίνω λοιπόν είναι ότι παρότι ο κύκλος των μνημονίων έκλεισε οριστικά για τη χώρα, η “μνημονιακή ατζέντα” των πολιτικών λιτότητας (μείωσης μισθών, μείωσης προσωπικού στα σχολεία και τα νοσοκομεία, περικοπής συντάξεων, αύξησης των τιμών σε βασικά είδη όπως τα φάρμακα) θα επιστρέψει με μια κυβέρνηση της ΝΔ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το πρόγραμμά της και τα λεγόμενα του προέδρου της».

«Η ΝΔ είχε ποντάρει σε μείωση συντάξεων και αφορολόγητου»

Σύμφωνα με την υπουργό, η ΝΔ είχε ποντάρει σε νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου και προσπάθησε να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια, όταν η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει τους δανειστές να μην εφαρμοστούν. Αναφερόμενη στις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, τόνισε πως οι Βρυξέλλες έχουν πέσει και στο παρελθόν έξω στις προβλέψεις τους, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται για τα μέτρα ελάφρυνσης.

«H κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου ήταν μία δέσμευσή μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία που κάναμε πράξη, όπως και η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων. Ήταν ένα χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό και μία ακόμη απόδειξη ότι η χώρα έχει αφήσει οριστικά και αμετάκλητα πίσω της τον κύκλο των μνημονίων.

Η ΝΔ είχε ποντάρει τόσο στη μείωση των συντάξεων όσο και στη μείωση του αφορολόγητου την αντιπολιτευτική της τακτική. Όταν έγινε φανερό ότι αυτές θα ακυρώνονταν από τη σημερινή κυβέρνηση, κατέφυγε στην υποκριτική κατάθεση τροπολογιών και στις δύο περιπτώσεις.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι όταν η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε στη Βουλή την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, η ΝΔ απείχε. Η στάση αυτή μαρτυρά, αν μη τι άλλο, την αναξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και το πώς θυσιάζει στο βωμό εκλογικών σκοπιμοτήτων την υποστήριξη μέτρων που κατά τα λεγόμενά της είναι κοινωνικά αναγκαία. Τη στάση αυτή ας την κρίνει περαιτέρω ο ελληνικός λαός.

Όσον αφορά στην έκθεση της Κομισιόν, θα πρέπει να σας πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υποτιμά τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε. Συμβαίνει παγίως από το 2016 και πάντα τα δικά μας νούμερα επιβεβαιώνονται και οι εκτιμήσεις της διαψεύδονται. Από την πλευρά μας είμαστε βέβαιοι ότι επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος και έχουμε επιπλέον χώρο 1,1 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς κοστίζουν και τα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε στο Ζάππειο και υλοποιούμε: η νέα 13η σύνταξη με τα συγκεκριμένα όρια που χορηγήθηκε, η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια. Είμαστε απολύτως ασφαλείς ότι τα έχουμε κοστολογήσει σωστά και υπάρχει απόλυτη επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου».