Μιλώντας σε συνέδριο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στο 2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι με βάση τους υπολογισμούς της Τράπεζας η Ελλάδα μπορεί να πετύχει για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ έναντι του 3,5% που είναι ο στόχος. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γ. Στουρνάρας έθεσε ως προϋποθέσεις για την αύξηση των επενδύσεων την μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 και την υιοθέτηση ενός μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη για ταχύτερη προώθηση και όχι αναστολή και κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, με σημαντική μείωση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως είπε, «εφόσον συνεχιστούν οι εξελίξεις αυτές, κάτι το οποίο απαιτεί την άσκηση μίας συνεπούς οικονομικής πολιτικής προσανατολισμένης στη δημοσιονομική υπευθυνότητα σε συνδυασμό με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων που προαναφέρθηκαν για την εδραίωση ενός εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου, το επιχείρημα αυτό ενισχύεται».

Επεσήμανε ότι η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο σε σχέση με το ισχύον 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, εφόσον συνδυαστεί με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, δεν συνεπάγεται υψηλότερο δημόσιο χρέος αλλά πιθανότατα χαμηλότερο.

«Προϋπόθεση για την αύξηση των επενδύσεων αποτελεί ακόμη η μείωση των κόκκινων δανείων» ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, και συνέχισε λέγοντας πως «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 80 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2019, μειωμένα κατά 27,2 δισ. ευρώ από το ανώτατο επίπεδό τους το Μάρτιο του 2016. Ωστόσο, ο λόγος μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε υψηλός, στο 45,2% το Μάρτιο του 2019».

Ο Γ. Στουρνάρας διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αποθέματος κεφαλαίου της οικονομίας, ενώ και το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρείται ακόμη αρκετά φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως εξήγησε οι επενδύσεις το 2019 θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 41,6% έναντι 10,1% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις του 2019. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου μειώθηκε από 26% του ΑΕΠ το 2007 σε 11,1% του ΑΕΠ το 2018. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης αυτής (10,1 από τις 14,9 ποσοστιαίες μονάδες) οφείλεται σε συρρίκνωση των επενδύσεων σε κατοικίες, οι οποίες από 10,8% του ΑΕΠ το 2007 διαμορφώθηκαν σε 0,7% του ΑΕΠ το 2018.

«Η Ελλάδα είναι σε τροχιά για την πλήρη άρση φέτος των περιορισμών που έχουν απομείνει στις κινήσεις κεφαλαίων», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στο Reuters τονίζοντας πως «είμαστε σε καλό δρόμο για την πλήρη άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) φέτος».